Δικαστήριο της Ονδούρας έκρινε την Πέμπτη ένοχους επτά κατηγορουμένους στη δίκη για τον φόνο μιας ιθαγενούς αγωνίστριας για την προστασία του περιβάλλοντος το 2016.

Η Μπέρτα Κάσερες είχε δολοφονηθεί από ενόπλους τη 3η Μαρτίου 2016. Έγινε στόχος διότι αγωνιζόταν εναντίον της ανέγερσης ενός υδροηλεκτρικού φράγματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ποινές των επτά καταδικασθέντων για την πολύκροτη υπόθεση, που είχε προκαλέσει κύμα αγανάκτησης στην Ονδούρα και διεθνώς, θα ανακοινωθούν την 10η Ιανουαρίου 2019, διευκρίνισε το δικαστήριο. Η κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση στην Ονδούρα επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη.

Η ακτιβίστρια δολοφονήθηκε στο σπίτι της, στην πόλη Λα Εσπεράνσα, περίπου 200 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα. Είχε δεχθεί επανειλημμένα απειλές κατά της ζωής της, διότι ήταν πρωταγωνίστρια στην κινητοποίηση των ιθαγενών της φυλής Λένκα εναντίον της οικοδόμησης ενός υδροηλεκτρικού φράγματος στα εδάφη αυτής της εθνότητας, στην οποία ανήκε κι η ίδια.

Το τριμελές κακουργιοδικείο στην Τεγκουσιγκάλπα έκρινε ένοχο για ηθική αυτουργία τον Σέρχιο Ροδρίγκες, κορυφαίο στέλεχος του ομίλου Desarrollos Energéticos (DESA), που είχε αναλάβει το έργο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ομόφωνα, οι τρεις δικαστές αποφάνθηκαν ότι υπάρχουν «αδιάσειστα στοιχεία» που τεκμηριώνουν ότι ο Ροδρίγκες οργάνωσε τη δολοφονία, με συνεργούς τον πρώην επικεφαλής της ασφάλειας της DESA, τον Ντάγκλας Μπουστίγιο, έναν στρατιωτικό, τον Μαριάνο Ντίας, κι άλλο ένα στέλεχος της εταιρείας ηλεκτρισμού.

Τέσσερις πληρωμένοι δολοφόνοι – ο Χένρι Ερνάντες, ο Έλβιν Ραπάλο, ο Εντίλσον Δουάρτε και ο Όσκαρ Τόρες – ανέλαβαν να εκτελέσουν την ακτιβίστρια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης