Ένοχοι οι κατηγορούμενοι για την επίθεση με οξύ στον Σεργκέι Φιλίν

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2013, 11:39
Ένοχοι οι κατηγορούμενοι για την επίθεση με οξύ στον Σεργκέι Φιλίν
Δικαστήριο της Ρωσίας έκρινε σήμερα ενόχους τον πρώτο χορευτή Πάβελ Ντμιτριτσένκο των Μπαλέτων Μπολσόι και δύο συγκατηγορουμένους του για την επίθεση με οξύ στον καλλιτεχνικό διευθυντή των Μπαλέτων Σεργκέι Φιλίν, τον περασμένο Ιανουάριο.

Ύστερα από μια δίκη που διήρκεσε έναν μήνα, ο δικαστής οι κατηγορούμενοι προκάλεσαν από πρόθεση σοβαρή σωματική βλάβη στο θύμα.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει την επιβολή της ποινής 9ετούς κάθειρξης για τον 29χρονο Ντμιτριτσένκο. Η δικαστής Γελένα Μαξιμόβα αναμένεται να ανακοινώσει την ποινή αργότερα εντός της ημέρας.

Η επίθεση τη νύχτα της 17ης Ιανουαρίου όχι μόνο προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην όραση του Φιλίν, αλλά αποκάλυψε και το εχθρικό κλίμα που επικρατεί στα παρασκήνια του Θεάτρου Μπολσόι, πλήττοντας έτσι τη φήμη ενός από τα πιο προβεβλημένα πολιτιστικά ιδρύματα της Ρωσίας.

Ο Ντμιτριτσένκο έχει παραδεχθεί ότι ήθελε να επιτεθεί στον Φιλίν κι είχε ζητήσει από τον συγκατηγορούμενό του Γιούρι Ζαρούτσκι να εκτελέσει το σχέδιο της επίθεσης, αλλά είπε ότι δεν ήθελε να χρησιμοποιηθεί οξύ. Δήλωσε αθώος.

Κατά την ανάγνωση της απόφασης κι ενώ οι κατηγορούμενοι βρίσκονταν μέσα σε ένα κλουβί στην αίθουσα του δικαστηρίου, η δικαστής είπε ότι ο Ντμιτριτσένκο είχε ενημερώσει τον Ζαρούτσκι τη βραδιά της επίθεσης ότι ο Φιλίν επέστρεφε από το θέατρο στο σπίτι του.

Ο Ζαρούτσκι, ο οποίος παραδέχθηκε την ενοχή του, δήλωσε ότι ήταν δική του ιδέα να πετάξει οξύ στο πρόσωπο του Φιλίν και ότι δεν είχε ενημερώσει τον Ντμιτριτσένκο για αυτήν του την πρόθεση.

Ο τρίτος κατηγορούμενος, ο Αντρέι Λιπατόφ, φέρεται ότι μετέφερε με το αυτοκίνητό του από και προς τον τόπο της επίθεσης τον Ζαρούτσκι.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2013, 11:45