Nα λάβει σαφή θέση για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της νέας Επιτροπής, καλεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που εκφράζει τις ενστάσεις της έναντι της συμμετοχής του Ισπανού Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.

Συγκεκριμένα οι επικεφαλής της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ρεμπέκα Χαρμς και Φίλιπ Λάμπερτς, απηύθυναν επιστολή προς τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τονίζοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν συγκρούσεις συμφερόντων που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την υποψηφιότητα Κανέτε και εκφράζουν την αυξανόμενη ανησυχία τους ως προς την ανεξαρτησία της νέας Επιτροπής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ενώ οι άμεσες σχέσεις του Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε με τη βιομηχανία πετρελαίου έλαβαν τέλος την 18η Σεπτεμβρίου του 2014, η πώληση των μετοχών που κατείχε στις εταιρείες Petrolifera Ducar και Petrologis Canaris είναι ανεπαρκές αποδεικτικό στοιχείο για να είναι σε θέση να ισχυριστεί ότι δεν τίθεται η παραμικρή υπόνοια πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων», αναφέρουν οι ευρωβουλευτές στην επιστολή τους προς τον Γιούνκερ, καθώς μέλη της οικογένειάς του παραμένουν εμπλεκόμενα με τις εταιρείες αυτές, είτε ως μέτοχοι είτε ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Επίσης, αναφέρονται σε «σοβαρές υπόνοιες ότι αυτά τα προσωπικά και οικογενειακά συμφέροντα έχουν κρυφές πτυχές και εμπλέκονται με μηχανισμούς φοροδιαφυγής μέσω μιας ολλανδικής εταιρείας-φάντασμα.

Η ομάδα των Πρασίνων αναρωτιέται πώς ο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι σε θέση να εγγυηθεί «τη συμμόρφωση των Ευρωπαίων Επιτρόπων με τον κώδικα συμπεριφοράς» και να διασφαλίσει ότι η ανεξαρτησία του Κανιέτε είναι στην πραγματικότητα «πέραν πάσης αμφιβολίας».
Σημειώνεται ότι η ακρόαση Κανιέτε αναμένεται να λάβει χώρα την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος και της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης