Δύο εκρήξεις με 20 λεπτά της ώρας διαφορά η μία από την άλλη, που προκλήθηκαν από πυραυλικά πλήγματα, σημειώθηκαν την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, με στόχο το πετρελαιοφόρο Sinopa, ή Sabityί, ή Sanitized, το οποίο ανήκει στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Ιράν.

Το συγκεκριμένο σκάφος έχει πρόσφατα αλλάξει τα τρία προαναφερόμενα ονόματα και έπλεε στα περίπου 50 μίλια ανοιχτά των ακτών της Σ. Αραβίας και του λιμανιού της Τζέντα, στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο πέμπτος αμερικανικός στόλος, στου οποίου τη δικαιοδοσία είναι η επιτήρηση αυτής της θαλάσσιας περιοχής, δεν απάντησε στα αιτήματα των διεθνών πρακτορείων και άλλων δημοσιογραφικών πηγών για να σχολιάσει το γεγονός.      

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι οι δύο αυτές εκρήξεις επί του ιρανικού πετρελαιοφόρου πραγματοποιούνται σε σύντομο χρόνο έπειτα από μία σειρά επιθέσεων κατά στόχων κυρίως της Σ. Αραβίας στον Περσικό Κόλπο αλλά και στο έδαφος του αραβικού αυτού βασιλείου, οι οποίες αποδίδονται στο Ιράν. Εάν η επίθεση με πυραύλους κατά του πετρελαϊκού Sinopa επιβεβαιωθεί και επισήμως από την Τεχεράνη αλλά και από τρίτες χώρες, τότε θα πρόκειται για την πρώτη φορά έπειτα από μια περίοδο πέντε μηνών έντασης και θερμών επεισοδίων που ένα ιρανικό σκάφος γίνεται στόχος.

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, η επίθεση αυτή μπορεί να έχει πραγματοποιηθεί με δύο τρόπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρώτον, οι δύο πύραυλοι να εκτοξεύτηκαν από τη σαουδαραβική ακτή ή από πυραυλάκατο ή άλλο σκάφος που φέρει τέτοια συστήματα της Σ. Αραβίας. Αυτό θα σήμαινε πως πρόκειται για εκδίκηση του Ριάντ για τις πρόσφατες επιθέσεις με drone κατά σαουδαραβικών εταιρειών που έγιναν στις 14 Σεπτεμβρίου.

Δεύτερον, οι δύο πύραυλοι να εκτοξεύτηκαν από σκάφος τρίτης χώρας η οποία διατηρεί παρουσία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Αν όντως η εκτόξευση έγινε από τη σαουδαραβική πλευρά, τότε το επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης αλλά και την έναρξη εχθροπραξιών στην ευρύτερη περιοχή.

Αν όχι, και υπάρχει εμπλοκή τρίτης χώρας, τότε πιθανόν η Τεχεράνη να επιρρίψει τις ευθύνες στο Ισραήλ για αυτήν την επίθεση.

Σημειώνεται πως την περασμένη Τρίτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησε για πρώτη φορά για ενδεχόμενο προειδοποιητικό χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν προκειμένου να αποφευχθεί πυραυλική επίθεση των δυνάμεων της Τεχεράνης κατά του εβραϊκού κράτους.

Στο παρακάτω σημείο φαίνεται το μέρος της επίθεσης:

Εκτινάχθηκαν οι τιμές του πετρελαίου μετά την έκρηξη

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν 2% σήμερα, μετά τις αναφορές ιρανικών πρακτορείων ειδήσεων ότι ένα κρατικό πετρελαιοφόρο κτυπήθηκε από δύο πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα κοντά στη Σαουδική Αραβία, αυξάνοντας την πιθανότητα διαταραχής της προσφοράς από μία πολύ σημαντική περιοχή παραγωγής του αργού.

Η τιμή στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ αυξήθηκε έως 2,3% στα 60,46 δολάρια το βαρέλι και διαμορφωνόταν στα 60,13 δολάρια, αυξημένη κατά 1,02 δολάρια, στις 09.48 (ώρα Ελλάδας). Η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού (WTI) αυξήθηκε έως 2,1% στα 54,69 δολάρια το βαρέλι. «Η εφεδρική παραγωγική δυναμικότητα παραμένει εύθραυστη και με την ευπάθεια των αλυσίδων προσφοράς να είναι ανησυχητική σε όλες τις πετρελαϊκές περιοχές της Μέσης Ανατολής, οι έμποροι συνεχίζουν να καλύπτονται με ένα επασφάλιστρο για τον κίνδυνο προσφοράς» δήλωσε αναλυτής της AxiTrader.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι το τάνκερ Sinopa, ιδιοκτησίας της εθνικής εταιρείας πετρελαίου, κτυπήθηκε έξω από την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας και ότι ξέσπασε πυρκαγιά. Το πλοίο υπέστη μεγάλη ζημιά και υπήρξε διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα, δήλωσαν ανώνυμες πηγές του πρακτορείου ειδήσεων ISNA. Όλα τα μέλη του ιρανικού τάνκερ είναι ασφαλή και η κατάσταση στο πλοίο είναι υπό έλεγχο, ανέφερε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Nour.

Η είδηση για το ιρανικό τάνκερ έρχεται σε συνέχεια των επιθέσεων στις 14 Σεπτεμβρίου σε δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες μείωσαν στο μισό την παραγωγή πετρελαίου του βασιλείου, προκαλώντας αύξηση των τιμών του αργού. Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή κλιμακώθηκαν μετά τις επιθέσεις σε τάνκερ και αμερικανικά drones στα στενά του Ορμούζ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης