Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των Αρχών για το ναυάγιο στην Τοσκάνη, 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ περισσότεροι από 20 εξακολουθούν να αγνοούνται.

Σύμφωνα με την κατάθεση που έδωσε στις δικαστικές αρχές της πόλης Γκροσέτο, ο πλοίαρχος ομολόγησε ότι πλησίασε κοντά στις ακτές, επειδή ήθελε να χαιρετήσει έναν συνάδελφό του. «Οδηγούσα το πλοίο βάσει όσων έβλεπα, επειδή γνώριζα το σημείο και επειδή είχα κάνει την ίδια διαδρομή αρκετές φορές. Τη στιγμή που έδωσα διαταγή να στρίψουμε, γιατί τα νερά ήταν πολύ ρηχά, ήταν πλέον αργά. Δεν ξέρω γιατί αυτό συνέβη» φέρεται να δήλωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δικηγόρος του πλοιάρχου είπε ότι οι χειρισμοί του έσωσαν τόσες ζωές. Ο πλοίαρχος έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό και αντιμετωπίζει κατηγορίες ανθρωποκτονίας, αλλά και εγκατάλειψης του πλοίου, προτού ολοκληρωθεί η επιχείρηση διάσωσης των επιβατών.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία από την πρώτη στιγμή είχε ξεκαθαρίσει ότι ο πλοίαρχος δεν είχε καμία εντολή να πλεύσει τόσο κοντά στην ακτή. Εν τω μεταξύ, το πρώτο από τα θύματα του ναυαγίου που αναγνωρίστηκε ήταν ένας 38χρονος από την Ουγγαρία.

Προς το παρόν οι έρευνες διάσωσης έχουν σταματήσει, όμως οι αρμόδιοι δηλώνουν ότι σύντομα θα επαναληφθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Αρχές έχουν να αντιμετωπίσουν και ακόμα ένα ζήτημα: την άντληση περίπου 2.300 τόνων καυσίμων, προτού αυτά καταλήξουν στη θάλασσα και προκαλέσουν τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή. Ήδη, στην Τοσκάνη έχει σπεύσει και μια ολλανδική εταιρεία που ειδικεύεται στην άντληση καυσίμων υπό αυτές τις συνθήκες.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης