Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Ιράν και Σαουδική Αραβία, μετά την πρωτοβουλία του Ριάντ να διαβεβαιώσει ότι είναι έτοιμο να καλύψει το όποιο κενό ενδέχεται να δημιουργηθεί στη διεθνή προσφορά πετρελαίου. Αν και η Σαουδική Αραβία δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις πρωτοβουλίες για εμπάργκο εναντίον του Ιράν, η Τεχεράνη έσπευσε να αντιδράσει.

«Καλούμε τους αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας να σκεφτούν» δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, όπως μετέδωσε το ιρανικό κρατικό πρακτορείο IRNA, συμπληρώνοντας πως η υπόσχεση του Ριάντ «θα δημιουργήσει πιθανά προβλήματα αργότερα» μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Τεχεράνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ιρανός αξιωματούχος έκανε λόγο για «μη φιλικά σημάδια» από τη Σαουδική Αραβία.

Επισημαίνεται ότι το Ιράν έχει απειλήσει ότι, σε περίπτωση επιβολής πετρελαϊκού εμπάργκο, θα κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, από όπου περνάει το ένα τρίτο του παγκόσμιου πετρελαίου.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί Αλ Ναΐμι, υποστήριξε ότι το Ριάντ έχει τη δυνατότητα να αυξήσει κατά δύο εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημερήσια παραγωγή του, με αποτέλεσμα να μπορεί να φθάσει σε διάστημα 90 ημερών στο επίπεδο των 12,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή τη στιγμή παράγουμε 9,4 με 9,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Σας διαβεβαιώνω ότι έχουμε δυνατότητα παραγωγής 12,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ανοίξουμε τις στρόφιγγες. Για να φτάσουμε τα επιπλέον 700.000 βαρέλια ημερησίως, χρειαζόμαστε περίπου 90 ημέρες» υπογράμμισε ο Σαουδάραβας υπουργός.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης