Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 29 Μαρτίου 2015, 17:32
Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
H ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) ενέτεινε τις συνομιλίες της με το Ιράν με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δύο ημέρες πριν από τη διορία της 31ης Μαρτίου, προκειμένου να επιτευχθεί το πλαίσιο μιας συμφωνίας.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, το Ισραήλ εξέφρασε την ελπίδα του να καταρρεύσουν οι συνομιλίες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς και της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ ακύρωσαν κάθε ταξίδι για τις επόμενες ημέρες προκειμένου να μπορέσουν να ασκήσουν πιέσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα βάλει τα θεμέλια για μια τελική διευθέτηση με την Τεχεράνη έως το τέλος Ιουνίου.

Η εκπρόσωπος τύπου του Αμερικανού ΥΠΕΞ γνωστοποίησε ότι εκείνος δεν θα μεταβεί στη Βοστόνη προκειμένου να παραστεί σε μια τελετή προς τιμή του εκλιπόντος γερουσιαστή Έντουαρντ Κένεντι.
Αξιωματούχοι που είναι ενήμεροι για τις συνομιλίες που διεξάγονται στη Λωζάννη της Ελβετίας επιβεβαίωσαν επίσης ότι ο Γάλλος ΥΠΕΞ και ο Γερμανός ομόλογός του ακύρωσαν την κοινή τους επίσκεψη στο Καζακστάν.

Ενδεχόμενη συμφωνία στα κρίσιμα σημεία

Το Ιράν και οι 6 μεγάλες δυνάμεις βρίσκονται πολύ κοντά στο να επιτευχθεί μία συμφωνία σε πολλά κρίσιμα σημεία του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ανέφεραν σήμερα διπλωμάτες χωρών της Δύσης.

Ένα από τα σημεία αυτά αφορά στον αριθμό των μηχανών φυγοκέντρησης (που επιτρέπουν τον εμπλουτισμό ουρανίου) που το Ιράν δέχθηκε να μειώσει κάτω των 6.000, σύμφωνα με έναν από τους διπλωμάτες.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς υποστηρίζουν ότι δεν έχει ακόμα επιτευχθεί συμφωνία και εξακολουθούν να είναι άλυτα αρκετά κρίσιμα θέματα.

Οι χώρες της Δύσης, από την άλλη, εξετάζουν την ιδέα να επιτρέψουν στο Ιράν να διεξάγει περιορισμένες και υπό στενή επιτήρηση εργασίες που έχουν να κάνουν με εμπλουτισμό για ιατρικούς σκοπούς στις υπόγειες εγκαταστάσεις στο Φόρντου, πρόσθεσαν οι διπλωμάτες υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

«Οι φόβοι μας επιβεβαιώνονται»

«Αυτή η συμφωνία, όπως ακριβώς διαφαίνεται ότι θα προκύψει, επιβεβαιώνει όλους μας τους φόβους και ακόμα περισσότερους» δήλωσε από τη μεριά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου σε δηλώσεις του στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Νετανιάχου αναφέρθηκε και στην προέλαση των ανταρτών Χούτι που στηρίζει η Τεχεράνη στην Υεμένη και κατηγόρησε την Ισλαμική Δημοκρατία ότι προσπαθεί «να κατακτήσει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

«Ο άξονας Ιράν - Λωζάννη - Υεμένη είναι πολύ επικίνδυνος για την ανθρωπότητα και πρέπει να τον εμποδίσουμε» τόνισε.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 29 Μαρτίου 2015, 17:32