Φαντασμαγορικό ήταν το θέαμα που ακολούθησε την επίσημη έναρξη το Σάββατο το βράδυ των εργασιών της 24ης Συνόδου Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας.

Για περίπου 20 λεπτά η νύχτα έγινε ημέρα από τα χιλιάδες βεγγαλικά και τα λέιζερ που χρησιμοποίησαν οι τοπικές Αρχές στην προσπάθειά τους να προβάλλουν τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας. Σύμφωνα με το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RΤ δαπανήθηκαν 275 εκατ. ρούβλια (5,4 εκατ. δολάρια) για τα πυροτεχνήματα, με τις εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου να είναι άκρως εντυπωσιακές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εδώ και δύο χρόνια βρίσκονταν σε εξέλιξη μεγάλα αναπτυξιακά έργα στο Βλαδιβοστόκ, προκειμένου να είναι πανέτοιμο για να φιλοξενήσει την πρώτη Σύνοδο του APEC που πραγματοποιείται σε ρωσικό έδαφος.

Για αρκετό χρονικό διάστημα πολλές συνοικίες της πόλης είχαν μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο, με τρεις μεγάλες γέφυρες και ένα καινούριο αεροδρόμιο να περιλαμβάνονται στα έργα για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, αρκετά χρήματα δόθηκαν για τον καθαρισμό και την αισθητική αναβάθμιση των μνημείων.

Παρακολουθήστε τα video…

Οι εργασίες της διήμερης Συνόδου πραγματοπoιήθηκαν στο νεόδμητο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Άπω Ανατολής, το οποίο αναμένεται να μετατραπεί σ’ ένα από τα σπουδαιότερα επιστημονικά κέντρα της Άπω Ανατολής. Τους εκπροσώπους των χωρών υποδέχτηκε στην είσοδο ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, ο οποίος στις πρώτες του δηλώσεις απηύθυνε έκκληση για στενότερη συνεργασία και άνοιγμα των αγορών.

«Η κεντρική αποστολή μας είναι να αντιμετωπίσουμε από κοινού τον προστατευτισμό τόσο στις παραδοσιακές όσο και στις νέες του μορφές. Εφόσον ενωνόμαστε, παραμερίζοντας τα εμπόδια, δίνουμε μια νέα ώθηση για μια δυναμική ανάπτυξη αρχικά ολόκληρης της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού και στη συνέχεια ολόκληρης της παγκόσμιας οικονομίας. Είναι σημαντικό να οικοδομήσουμε γέφυρες ο ένας προς τον άλλον και όχι να οχυρωνόμαστε ο ένας απέναντι στον άλλο. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε διευρυμένα ενοποιητικά πεδία και να εμβαθύνουμε τον διάλογο μεταξύ περιφερειακών και τοπικών ενώσεων. Ακριβώς αυτό τον δρόμο προτίθεται να ακολουθήσει η Ρωσία, μεταξύ άλλων και στα πεδία της πρώην ΕΣΣΔ», εξήγησε.

Συμφωνία Η.Π.Α.-Ρωσίας για συνεργασία στην Ανταρκτική

Στη διάρκεια της Συνόδου αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η μείωση των δασμών στις εισαγωγές «πράσινης τεχνολογίας», καθώς και η λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη φιλελευθεροποίηση του εμπορίου, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι κραδασμοί από την οικονομική κρίση που πλήττει την Ευρωζώνη.

Στο Βλαδιβοστόκ βρέθηκε μεταξύ άλλων και η υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., Hillary Clinton, η οποία υπέγραψε με τον Ρώσο ομόλογο της, Sergei Lavrov, συμφωνία ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των κρατών σχετικά με επιστημονικά θέματα στην Ανταρκτική.

Στη διάρκεια της ομιλίας της δεν παρέλειψε να ζητήσει από την Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα να ενισχύσουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης που έχει προκληθεί μεταξύ τους για το νησιωτικό σύμπλεγμα Σενκάκου στην ιαπωνική θάλασσα.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης