Κολομβία: Κτήριο... τάφος χάθηκε μέσα σε δευτερόλεπτα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014, 07:50
Κολομβία: Κτήριο... τάφος χάθηκε μέσα σε δευτερόλεπτα
Με τη χρήση 200 κιλών δυναμίτιδας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη ελεγχόμενη έκρηξη στα θεμέλια συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών στην Κολομβία, το οποίο είχε κριθεί ακατάλληλο για διαμονή.

Οι αρχές στην πόλη Μεντελίν χρειάστηκε να προχωρήσουν στην εκκένωση τεσσάρων γειτονικών σπιτιών και να απαγορεύσουν την κυκλοφορία σε ακτίνα 100 μέτρων στους γύρω δρόμους μέχρι την ολοκλήρωση της επιχείρησης. Σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, οι μηχανικοί άνοιξαν 1.200 τρύπες στα θεμέλια της κατασκευής, τις οποίες και γέμισαν με εκρηκτικά. Εκτιμάται πως θα χρειαστεί τουλάχιστον 1,5 μήνας μέχρι να απομακρυνθούν τα συντρίμμια από το σημείο και να καθαριστεί η περιοχή από τα μπάζα.


Η τραγωδία τον Οκτώβριο του 2013

Το συγκρότημα κατοικιών είχε 24 ορόφους και κατασκευάστηκε από την εταιρεία CDO, η οποία ανήκει στον πρώην κυβερνήτη της πολιτείας Αντιόχεια, Alvaro Villegas. Όπως μετέδωσε το Russia Today, τμήμα του κτηρίου είχε καταρρεύσει τον Οκτώβριο του 2013, προκαλώντας τον θάνατο 12 ανθρώπων.

Μια ημέρα πριν από την κατάρρευση, κάτοικοι παρατήρησαν ρωγμές στους τοίχους και στις κολώνες της κατασκευής. Οι αρχές κάλεσαν τους ενοίκους να απομακρυνθούν και έτσι αποφεύχθηκε μια μεγαλύτερη τραγωδία. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν εννιά εργάτες, οι οποίοι εκείνη τη στιγμή κατέγραφαν τις ρωγμές και τα προβλήματα στατικότητας του κτηρίου, δύο φύλακες και ένας ένοικος που φαίνεται ότι αψήφησε την εντολή των αρχών και επέστρεψε πίσω στο διαμέρισμά του προκειμένου να πάρει μαζί του προσωπικά αντικείμενα και διάφορα άλλα υπάρχοντα.

Σε ανακοίνωσή της η κατασκευάστρια εταιρεία CDO ανέφερε πως η μερική κατάρρευση οφείλεται σε πρόβλημα που παρουσιάστηκε σε τσιμεντένια κολώνα του κτηρίου. Οι εργασίες για την κατασκευή του πολυτελούς συγκροτήματος κατοικιών είχαν ολοκληρωθεί μέσα στο 2013, ελάχιστους μήνες πριν από την τραγωδία.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
Κατεδάφιση εργοστασίου σε... slow motion!‏, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013, 02:20

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014, 08:28