Έντονες αντιδράσεις από την αμερικανική «νομιμοποίηση» των παράνομων ισραηλινών οικισμών

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019, 10:45
Έντονες αντιδράσεις από την αμερικανική «νομιμοποίηση» των παράνομων ισραηλινών οικισμών

Η ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι δεν θα θεωρεί πλέον τους ισραηλινούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης ασυμβίβαστους με το Διεθνές Δίκαιο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, για λόγους ανθρωπιστικούς, νομικούς και κοινής λογικής.

Η αμφιλεγόμενη κίνηση της διακυβέρνησης του προέδρου Trump τη Δευτέρα ανέτρεψε δεκαετίες αμερικανικής πολιτικής, ενώ είναι αντίθετη με πολυάριθμα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην προσπάθεια να υποβαθμίσει την αλλαγή πολιτικής, ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo δήλωσε ότι η απόφαση προέκυψε από «νομική επανεξέταση» της γνωμοδότησης του Κρατικού Τμήματος για τους οικισμούς από το 1978, αλλά οι αντιδράσεις προκλήθηκαν τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Ενώ οι περισσότεροι Αμερικανοί πολιτικοί αποφεύγουν άμεσα να αντιμετωπίσουν τον πρόεδρο για την πολιτική του απέναντι στο Ισραήλ, ο γερουσιαστής του Βερμόντ και Δημοκρατικός προεδρικός υποψήφιος Bernie Sanders χαρακτήρισε την απόφαση Trump ως «απομόνωση των Ηνωμένων Πολιτειών και υπονόμευση της διπλωματίας, υποκρύπτοντας την εξτρεμιστική του βάση».

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Federica Mogherini επανέλαβε έκκληση προς το Ισραήλ να «τερματίσει όλες τις οικιστικές δραστηριότητες, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του ως κατοχικής δύναμης», μετά την ανακοίνωση.

Δικαστήριο της Ε.Ε. αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα ότι όλα τα εμπορεύματα που προέρχονται από τους παράνομους ισραηλινούς οικισμούς πρέπει να χαρακτηρίζονται «εκτός νόμου». Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Ayman Safadi, προειδοποίησε ότι η αμερικανική κίνηση θα έχει «επικίνδυνες συνέπειες» στη δυνατότητα ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Άλλοι επεσήμαναν ότι η βοήθεια και η συνέργεια σε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου καθιστούν τους Αμερικανούς συνεργάτες στα εγκλήματα του Ισραήλ.

Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι οι ισραηλινοί οικισμοί σε κατεχόμενα εδάφη συνιστούν έγκλημα πολέμου.

Ορισμένοι σχολιαστές αναρωτήθηκαν πού οφείλεται η κίνηση και ποιους προσπαθεί να προσελκύσει η αμερικανική κυβέρνηση, αφού οι Αμερικανοί Εβραίοι απορρίπτουν μαζικά τον Trump.

Ωστόσο, σε συνδυασμό με την απόφαση του Trump να «αναγνωρίσει» την ισραηλινή κατοχή των Υψιπέδων του Γκολάν της Συρίας, η απόφαση για τη Δυτική Όχθη μπορεί να αποτελεί προσπάθεια να προωθηθεί η καταρρέουσα θέση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, ο οποίος ακόμα δεν έχει σχηματίσει κυβέρνηση έπειτα από δύο εκλογές και προσπαθεί να δημιουργήσει κυβερνητικό συνασπισμό.

Ωστόσο, ο Pompeo αρνήθηκε τη διασύνδεση.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019, 10:55