Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά μία «κατάλληλη αντίδραση» στην απόφαση της Λιβύης να μην χορηγεί στο εξής άδειες εισόδου στους πολίτες του χώρου Σένγκεν, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η Επιτροπή λυπάται για τη μονομερή και δυσανάλογη απόφαση των λιβυκών Αρχών», σχολίασε η Ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για τις εσωτερικές υποθέσεις και τη μετανάστευση, Σεσίλια Μάλστρεμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ιταλία αποφάσισε, πάντως, σήμερα να συμβουλεύσει τους Ιταλούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Λιβύη, έπειτα από τη λήψη αυτής της ξαφνικής απόφασης.

«Η Λιβύη αποφάσισε να σταματήσει τη χορήγηση αδειών εισόδου σε όλους τους πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών», δήλωσε χθες Λίβυος αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η εφημερίδα «Oea», προσκείμενη στον Σεΐφ Αλ-Ισλάμ, γιο του ηγέτη της χώρας, Μουαμάρ Καντάφι, δεν διευκρινίζει για ποιο λόγο έλαβαν την απόφαση αυτή οι Αρχές. Ωστόσο δημοσιεύει μία πληροφορία, σύμφωνα με την οποία η Ελβετία απαγόρευσε σε 188 Λίβυους αξιωματούχους την πρόσβαση στην ελβετική επικράτεια, στο σκηνικό της διπλωματικής κρίσης ανάμεσα στην Τρίπολη και τη Βέρνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται «έναν Λίβυο αξιωματούχο υψηλού επιπέδου», ο ελβετικός κατάλογος περιλαμβάνει τον συνταγματάρχη Καντάφι και την οικογένειά του, αξιωματούχους της γενικής συνέλευσης του λαού (Κοινοβούλιο), της κυβέρνησης, καθώς και «οικονομικούς αξιωματούχους και στρατιωτικούς ηγέτες και υπηρεσιών ασφαλείας».

Η Ελβετία είναι μέλος του Σένγκεν, του χωρίς σύνορα χώρου που ιδρύθηκε στους κόλπους της ΕΕ στις 12 Δεκεμβρίου 2008.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης