Έντονες αντιδράσεις στους δρόμους της Σόφιας για τη ρωσική εισβολή

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 2 Μαρτίου 2014, 17:32
Έντονες αντιδράσεις στους δρόμους της Σόφιας για τη ρωσική εισβολή
Με συνθήματα γραμμένα με κόκκινη μπογιά, που έγραφαν «Κάτω τα χέρια από την Ουκρανία» στη βάση του Μνημείου του Σοβιετικού Στρατού στη Σόφια της Βουλγαρίας, ξημέρωσε η Κυριακή 2 Μαρτίου.

Σε εκτενές ρεπορτάζ της δημόσιας τηλεόρασης ΒΝΤ για το θέμα επισημαίνεται, μεταξύ των άλλων, ότι πρόκειται για τη δεύτερη στη σειρά «εκδήλωση συμπαράστασης» στην Ουκρανία παρόμοιου χαρακτήρα, που έχει ως επίκεντρο το μεγάλο μνημείο στο κέντρο της βουλγαρικής πρωτεύουσας, το οποίο άγνωστοι μόλις πρόσφατα είχαν βάψει με τα χρώματα της εθνικής σημαίας της Ουκρανίας στις 23 Φεβρουαρίου: επίσημη γιορτή του Σοβιετικού Στρατού στο παρελθόν, την οποία οι Ρώσοι γιορτάζουν τώρα ως «Ημέρα των Υπερασπιστών της Πατρίδας».

«Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε έντονη αντίδραση εκ μέρους της Μόσχας. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε την έντονη αγανάκτηση του από την κατά σειρά βεβήλωση του Μνημείου του Σοβιετικού Στρατού στη Σόφια και ζήτησε τη σύλληψη και τη τιμωρία των δραστών». Αυτό υπενθύμισε η βουλγαρική κρατική τηλεόραση, με αφορμή τη βεβήλωση του μνημείου.

Υπέρ της απομάκρυνσης του μνημείου έχουν ταχθεί πολλές φορές στις περασμένες δυόμισι δεκαετίες βουλγαρικές πολιτικές δυνάμεις, κατά την άποψη των οποίων με την επέλαση το 1944 των στρατευμάτων της (τότε) Σοβιετικής Ένωσης στην επικράτεια της Βουλγαρίας (σ.σ.: η οποία υπήρξε σύμμαχος της ναζιστικής Γερμανίας, ως γνωστόν, στα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου) αρχίζει περίοδος «σοβιετικής κατοχής» της χώρας. Και, κατά συνέπεια, «ο Σοβιετικός στρατός υπήρξε κατοχικός και όχι απελευθερωτικός», έχουν υποστηρίξει πολλές φορές δημόσια στο παρελθόν οι οπαδοί εκείνων των πολιτικών δυνάμεων της Βουλγαρίας που ζητούν την απομάκρυνση των σοβιετικών μνημείων από την περίοδο της υποτιθέμενης «κατοχής».

Οι άγνωστοι δράστες της νυχτερινής «απόπειρας» εναντίον του μεγάλου μνημείου στη Σόφια διέγραψαν με κόκκινο σταυρό την επιγραφή «Στον απελευθερωτικό Σοβιετικό Στρατό από τον ευγνώμονα βουλγαρικό λαό», που έχει μπει με χρυσά γράμματα στο βάθρο του μνημείου.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 2 Μαρτίου 2014, 18:19