Έντονες επικρίσεις στον Γκέρχαρντ Σρέντερ από τον γερμανικό Τύπο

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Μαΐου 2014, 05:18
Έντονες επικρίσεις στον Γκέρχαρντ Σρέντερ από τον γερμανικό Τύπο
«Κακόγουστος», «αναίσθητος» ή απλώς «άνθρωπος των επιχειρήσεων»; Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ απασχολεί ακόμη τον γερμανικό Τύπο και την κοινή γνώμη, εξαιτίας της επιλογής του να εορτάσει –με 20 ημέρες καθυστέρηση– τα 70ά του γενέθλια μαζί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, πολύ περισσότερο σε μια συγκυρία που ο τελευταίος επικρίνεται με σφοδρό τρόπο από τη Δύση για τις ενέργειές του στην Ουκρανία.

Η εμφάνιση του κ. Σρέντερ στο πάρτι με το φίλο του Βλαντίμιρ σόκαρε τους συμπατριώτες του και προκάλεσε δριμείες επιθέσεις από στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών και κυρίως των Χριστιανοκοινωστών. Ο γενικός γραμματέας μάλιστα της CSU Αντρέας Σόιερ τον αποκάλεσε «Gazprom-Σρέντερ» και τόνισε ότι «ενώ τα παιδιά μας (ενν. τους Γερμανούς στρατιωτικούς παρατηρητές του ΟΑΣΕ που κρατούνται ως όμηροι από φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία) την βγάζουν με νερό και ψωμί στο μπουντρούμι, ο πρώην καγκελάριος γιορτάζει με σαμπάνια και χαβιάρι στην μεγάλη αίθουσα».

Όλα αυτά ωστόσο πήραν άλλες διαστάσεις όταν, χθες το βράδυ, αποκαλύφθηκε ότι την ίδια σαμπάνια έπιναν, μεταξύ άλλων, ο υπεύθυνος της CDU για τις διεθνείς υποθέσεις Φίλιπ Μισφέλντερ, ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου Μεκλεμβούργο-Δυτ.Πομερανία Έρβιν Σέλερινγκ και ο πρέσβης της Γερμανίας στην Μόσχα Ρούντιγκερ Φον Φριτς. Η ενόχληση της καγκελαρίου έχει ήδη διαρρεύσει, και μάλιστα ορισμένοι την ερμηνεύουν ήδη ως προάγγελο της διαγραφής του συγκεκριμένου στελέχους των Χριστιανοδημοκρατών.

Επίσης αυστηρός εμφανίστηκε έναντι του κ. Σρέντερ και ο γερμανικός Τύπος. Το περιοδικό Der Spiegel έκανε λόγο για «κακόγουστες σχέσεις» και «εμφανή εμπαιγμό της εξωτερικής πολιτικής του Βερολίνου». Υποστήριξε μάλιστα ότι ο κ. Σρέντερ γελιέται αν πιστεύει ότι μπορεί να συνεχίσει την φιλία του με τον κ. Πούτιν σαν να μην συμβαίνει τίποτα. «Σε δύσκολες εποχές όπως αυτές, ένας πρώην ηγέτης της Γερμανίας θα έπρεπε, τουλάχιστον δημόσια, να τηρεί αποστάσεις από τον Βλαντίμιρ Πούτιν», τόνισε χαρακτηριστικά το περιοδικό και υπογράμμισε ότι ο πρώην καγκελάριος θα μπορούσε να μεσολαβήσει στον ρώσο φίλο του για την υπόθεση της Κριμαίας, αλλά δεν φαίνεται να το κάνει.

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt πάντως θεωρεί εν μέρει άστοχη την κριτική που ασκείται στον Γκέρχαρντ Σρέντερ – καθώς, ως οικονομικό φύλλο, διαθέτει μεγαλύτερη κατανόηση για έναν «άνθρωπο του επιχειρηματικού κόσμου», όπως τον χαρακτηρίζει. «Το επιχείρημα ότι ως πρώην Καγκελάριος πρέπει να συμπεριφέρεται με μεγαλύτερη συναίσθηση του δημοσίου συμφέροντος δεν έχει πλέον καμία ισχύ. Κι αυτό γιατί ο κ. Σρέντερ ανήκει πλέον στον κόσμο των επιχειρήσεων και ενεργεί αναλόγως. Όποιος πίστευε ότι ο Γκέρχαρντ Σρέντερ εν μέσω της ουκρανικής κρίσης θα απέκλινε από την γραμμή του, θα πρέπει να πιστεύει και στον Άγιο Βασίλη», έγραψε η εφημερίδα.

Η Suddeutsche Zeitung από την πλευρά της ανέδειξε την έλλειψη ευαισθησίας προς τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις που επέδειξε ο πρώην Καγκελάριος, όταν στελέχη τους κρατούνται στο Σλαβιάνσκ. «Υπό αυτή την έννοια, ο εγκάρδιος εναγκαλισμός του με τον Πούτιν είναι ακατανόητος και δείχνει αν μη τι άλλο έλλειψη σεβασμού», καταλήγει η εφημερίδα.

Τον λογαριασμό του πάρτι πάντως ανέλαβε η θυγατρική της Gazprom Nord Stream, στην οποία ο κ. Σρέντερ προσφέρει εδώ και χρόνια τις υπηρεσίες του ως πρόεδρος της Επιτροπής των Μετόχων.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 1 Μαΐου 2014, 05:18