Ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε, υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς, με επιστολή που απέστειλε προς τους αρχηγούς των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την προβληματική πολιτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ΠΓΔΜ και ζήτησε από αυτούς να τηρήσουν τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη χώρα.

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε, στην επιστολή του αυτή εκτιμά ότι δεν έχουν εκπληρωθεί “οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις” για αξιόπιστες εκλογές στη ΠΓΔΜ, όπως αυτές είχαν διατυπωθεί από εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας και αφορούν την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, την ελευθερία του Τύπου και τον διαχωρισμό του κράτους από το κυβερνών κόμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βουλή της ΠΓΔΜ, μετά από σχετική πρόταση της κυβέρνησης, έχει προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 5 Ιουνίου, τις οποίες το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης – η “Σοσιαλδημοκρατική Ένωση” του Ζόραν Ζάεβ – έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι θα μποϋκοτάρει. Υπέρ της διεξαγωγής εκλογών στις 5 Ιουνίου έχει ταχθεί το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

Οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, είχαν καταλήξει τον Ιούλιο του 2015 σε συμφωνία με την μεσολάβηση της Ε.Ε για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα, η οποία όμως σε μεγάλο βαθμό δεν έχει τηρηθεί, λόγω της σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ο κ. Κέντερς, στην επιστολή του προς τους αρχηγούς των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, τονίζει ότι η αποτυχία εφαρμογής της συμφωνίας αυτής θα έχει σοβαρές συνέπειες για την ευρωατλαντική προοπτική της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη, ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε, στην επιστολή του αυτή επισημαίνει την ανάγκη να ανάκληση άμεσα η απόφαση του Προέδρου της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ για χορήγηση αμνηστίας σε πολιτικούς και συνεργάτες τους που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Η αμφιλεγόμενη αυτή απόφαση του προέδρου της ΠΓΔΜ (ο οποίος προέρχεται από το κυβερνών κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι) έχει προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και μεγάλου μέρους της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι εδώ και τρεις εβδομάδες πραγματοποιούν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στα Σκόπια και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Η επιδείνωση της πολιτικής κατάστασης στην ΠΓΔΜ, έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και χθες το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας διόρισε ειδικό απεσταλμένο για την ΠΓΔΜ, ο οποίος θα συνεργαστεί στενά με τους εκπροσώπους της Ε.Ε. και των ΗΠΑ στα Σκόπια, για να τους στηρίξει στη διαμεσολάβησή τους για υπέρβαση της πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης