Πέντε Αμερικανοί στρατιώτες είναι οι βασικοί ύποπτοι για την καύση αντιτύπων του Κορανίου στη στρατιωτική βάση του Μπαγκράμ, στο βόρειο Αφγανιστάν, πράξη που αποτέλεσε αφορμή για σφοδρές αντιδράσεις στη χώρα, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post.

Ειδικότερα, οι υπεύθυνοι αυτής της ενέργειας φέρεται να αφαίρεσαν τα αντίτυπα του ιερού βιβλίου του Ισλάμ από τις φυλακές του Μπαγκράμ όταν ανακάλυψαν ότι περιείχαν «εξτρεμιστικά» μηνύματα. Αμερικανοί αξιωματικοί είχαν δηλώσει ήδη πως τα Κοράνια χρησιμοποιούνταν από Αφγανούς κρατουμένους για να περνούν κωδικοποιημένα μηνύματα σε συγκρατούμενους τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα βιβλία είχαν τοποθετηθεί κατόπιν σε ένα γραφείο για να φυλαχτούν. Ωστόσο κάποιοι θεώρησαν πως πρόκειται για απορρίμματα, με αποτέλεσμα να τα μεταφέρουν στη χωματερή της βάσης όπου και κάηκαν», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα οι πέντε στρατιώτες που εντοπίστηκαν πρόκειται να δεχθούν «επίπληξη», όμως τα ονόματά τους δε θα δοθούν στη δημοσιότητα.

«Όσον αφορά στους στρατιωτικούς, αυτό θα είναι σοβαρό και μπορεί να καθαιρεθούν ή και να αντιμετωπίσουν μειώσεις μισθών. Ωστόσο δεν πρόκειται να υπάρξει δημόσια δίκη, όπως πολλοί εδώ θα εύχονταν να γίνει», καταλήγει το δημοσίευμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης