Το Υπουργείο Υγείας του Βόρειας Μακεδονίας επιβεβαίωσε χθες Τετάρτη ότι διαγνώστηκε το πρώτο κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους του SARS-CoV-2 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και θεωρείται ακόμα πιο μολυσματικό.

Το κρούσμα είναι 46χρονος από τα Σκόπια, ο οποίος, όπως δήλωσε ο ίδιος, είχε πολύ περιορισμένες επαφές το τελευταίο διάστημα και δεν ταξίδεψε πρόσφατα εκτός χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη βαλκανική χώρα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 91.555 κρούσματα του νέου κορωνοϊού, ενώ 2.821 άνθρωποι κατέληξαν από επιπλοκές της COVID-19, της νόσου που προκαλεί.

Στη Βόρεια Μακεδονία δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η ανοσοποίηση του πληθυσμού, καθώς η χώρα δεν έχει παραλάβει μέχρι στιγμής καμία παρτίδα εμβολίων, λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις παραδόσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες που τα παράγουν.

Η χώρα αναμένει να λάβει 833.000 δόσεις εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού μέσω του μηχανισμού COVAX, του προγράμματος του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και έχει σκοπό να προχωρήσει η ανοσοποίηση σε φτωχότερα έθνη. Κατέβαλε προκαταβολή και παρείχε οικονομικές εγγυήσεις, εκπληρώνοντας έτσι τις οικονομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση. Ευελπιστεί ότι οι πρώτες ποσότητες αυτής της προμήθειας θα φθάσουν στη χώρα μέσα στο πρώτο μισό του Φεβρουαρίου ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας λέει πως βρίσκεται στην τελική φάση των συνομιλιών με την φαρμακευτική εταιρεία Pfizer για την προμήθεια 800.000 δόσεων που θα παραδοθούν κατά φάσεις τους επόμενους μήνες, με την πρώτη παρτίδα να αναμένεται στη χώρα τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, καθώς οι διαδικασίες παράδοσης των εμβολίων ενδέχεται να καθυστερήσουν περαιτέρω, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ανακοίνωσε χθες ότι ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για την προμήθεια 200.000 δόσεων κινεζικού εμβολίου, που θα φτάσουν στη χώρα άμεσα.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης