Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας ανιχνεύτηκαν όχι μόνο εντός αλλά και έξω από την ζώνη εκκένωσης των 30 χιλιομέτρων πέριξ του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.

Σε ερώτηση, εάν οι ιαπωνικές αρχές θα μελετήσουν την επέκταση της ζώνης εκκένωσης ο αξιωματούχος της ΙΑΕΑ που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία απάντησε: «Θα πρέπει να γίνει μια μελέτη επ’ αυτού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Κυριακή σε ακτίνα 58 χιλιομέτρων από τον κατεστραμμένο σταθμό της Φουκουσίμα καταγράφηκε ραδιενέργεια που έφτανε στα επίπεδα των 5,7 μικροσίβερτ την ώρα, πράγμα που σημαίνει ότι η έκθεση των πολιτών σε αυτά επί επτά ημέρες θα φτάσει στην μάξιμουμ έκθεση σε ραδιενέργεια επιπέδου ενός μιλισίβερτ, με βάση τους κανόνες της ΙΑΕΑ.

Στο μεταξύ η TEPCO η Ιαπωνική Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας ανακοίνωσε σήμερα ότι μετρήθηκαν αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας και στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στη Φουκουσίμα.

Μέχρι στιγμής τα επίπεδα αυτά δεν είναι τόσο υψηλά ώστε να προκαλούν άμεσο κίνδυνο, σύμφωνα με την εταιρεία που εκπρόσωπός της ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «για να φτάσει κάποιος να μολυνθεί με ένα μιλισίβερτ θα πρέπει να πίνει από το νερό αυτό για ένα ολόκληρο χρόνο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης