Το πρόγραμμα στήριξης του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας παραμένει εντός στόχων, διαπίστωσε η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που διενήργησε τον τέταρτο προγραμματισμένο έλεγχό του, μεταξύ 16 και 27 Σεπτεμβρίου. Στον έλεγχο συμμετείχε και το ΔΝΤ ως ανεξάρτητος παρατηρητής.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τον έλεγχο αναφέρεται ότι οι ισπανικές χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν σταθεροποιηθεί περαιτέρω. «Μετά την πτώση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, οι χρηματοδοτικές συνθήκες για μεγάλα τμήματα της οικονομίας έχουν βελτιωθεί, εν μέσω μικρότερης μεταβλητότητας. Η κατάσταση ρευστότητας και η χρηματοδοτική διάρθρωση του ισπανικού τραπεζικού τομέα έχουν βελτιωθεί περαιτέρω, καθώς οι τραπεζικές καταθέσεις αυξάνονται και οι ισπανικές τράπεζες επανακτούν πρόσβαση στις αγορές χρηματοδότησης» σημειώνει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε άλλο σημείο αναφέρεται: «Ωστόσο, το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να αποτελεί βάρος για τον τραπεζικό τομέα. Ο δανεισμός στην οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται σημαντικά, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ασθενούς ζήτησης για νέα δάνεια και του κατακερματισμού της ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς».

Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι η ισπανική οικονομία παρουσιάζει ενδείξεις ότι έχει φθάσει στο κατώτατο σημείο της και στηρίζεται από τις καθαρές εξαγωγές. «Το κεντρικό σενάριο παραμένει αυτό μίας ήπιας ανάκαμψης στην οικονομική δραστηριότητα, καθώς η συνεχιζόμενη διόρθωση των εσωτερικών και εξωτερικών ανισορροπιών θέτει φραγμό στην ανάπτυξη της οικονομίας» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης