Συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του θα έχει σήμερα, Τρίτη, ο πρόεδρος του Ν. Σουδάν, Salva Kiir, στη σκιά της πρόσφατης νέας κλιμάκωσης βίας στα σύνορα με το Σουδάν, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η Κίνα αποτελεί πιστό σύμμαχο του Χαρτούμ, στηρίζοντας επανειλημμένα τον πρόεδρο, Omar al-Bashir, σε τέτοιον βαθμό μάλιστα ώστε να επιτρέπει την πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης στο έδαφός της παρά το γεγονός πως σε βάρος του εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης. Παράλληλα, αποτελεί τον Νο1 αγοραστή του σουδανικού πετρελαίου. Το Πεκίνο έχει διατηρήσει ουδέτερη στάση στη διένεξη με την Τζούμπα καθώς στο Ν. Σουδάν βρίσκονται τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου της μέχρι πρότινος ενιαίας αφρικανικής χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Salva Kiir θα συναντηθεί με τον Hu Jintao, εντός της ημέρας για συνομιλίες που αναμένεται να επικεντρωθούν στα πετρέλαια που υπάρχουν σε διασυνοριακές περιοχές (Αμπιέι).

«Οι κινεζικές πετρελαϊκές εταιρίες και οι εταίροι τους κάνουν μεγάλα έργα στο Σουδάν και στο Ν. Σουδάν. Εκτιμούμε ότι τα δικαιώματά τους και τα νόμιμα συμφέροντά τους θα πρέπει να προστατευθούν αποτελεσματικά. Το πετρέλαιο είναι το κοινό σωσίβιο για την οικονομική διάσωση του Σουδάν και του Ν. Σουδάν. Ελπίζουμε ότι οι δύο χώρες θα επιδείξουν σύνεση και θα επιδιώξουν να βρουν μια κατάλληλη λύση μέσω διαπραγματεύσεων στην διμερή διένεξη για την κατανομή των κερδών από το πετρέλαιο», επισημαίνει Κινέζος αξιωματούχος, λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του Salva Kiir.

Διαβάστε επίσης:
Σοκαρισμένος ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε. με το νέο κύκλο αίματος στο Ν. Σουδάν, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 24 Απριλίου 2012, 01:20

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης