Επαφές Ντάουνερ με Αναστασιάδη και Έρογλου

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013, 09:10
Επαφές Ντάουνερ με Αναστασιάδη και Έρογλου
Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ θα έχει σήμερα την πρώτη συνάντησή του με τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ θα συναντηθεί και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Οι επαφές θα έχουν διερευνητικό χαρακτήρα για τις προθέσεις των δύο πλευρών, με στόχο την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, οι οποίες σταμάτησαν τον περασμένο Ιούνιο. Από τη Λευκωσία ο κ. Ντάουνερ θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για ενημέρωση του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και για τον καθορισμό των επόμενων βημάτων στο Κυπριακό.

Το βράδυ της Δευτέρας, σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας ο κ. Ντάουνερ είπε ότι το πλαίσιο λύσης περιγράφεται στα ψηφίσματα του διεθνούς Οργανισμού και είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με μία ιθαγένεια, διεθνή προσωπικότητα και κυριαρχία και με πολιτική ισότητα.

Επίσης, σημείωσε ότι η διαδικασία των συνομιλιών είναι «κυπριακής ιδιοκτησίας και ότι επαφίεται στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να εξεύρουν λύση».

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ τόνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν θέλουν να επιβάλουν κάποιο σχέδιο λύσης στην Κύπρο, ενώ αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν είπε ότι «σε αυτό κατέληξαν ευφυείς άνθρωποι, αλλά καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία και, άρα, δεν ήταν καλό».

Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ εξέφρασε την ελπίδα του για επίλυση του Κυπριακού και συνέστησε υπομονή ως προς τις εξελίξεις τους προσεχείς μήνες.

Αμέσως μετά τις συναντήσεις του ο κ. Ντάουνερ θα επισκεφθεί την προσεχή εβδομάδα τη Νέα Υόρκη για διαβουλεύσεις στην έδρα του ΟΗΕ.

Διαβάστε επίσης: Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ στη Νέα Υόρκη μετά τις επαφές του στη Λευκωσία, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013, 23:46

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013, 09:43