Επαναληπτικές εκλογές στην Ταϊλάνδη

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 2 Μαρτίου 2014, 07:12
Επαναληπτικές εκλογές στην Ταϊλάνδη
Επαναληπτική ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου πρωθυπουργού διεξάγεται σήμερα σε πέντε επαρχίες της Ταϊλάνδης, όπου η διαδικασία είχε διακοπεί κατά την ημέρα των εθνικών εκλογών τον περασμένο μήνα από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που προσπαθούν να ανατρέψουν την πρωθυπουργό Γινγκλούκ Σιναουάτρα.

Η ψηφοφορία την προηγούμενη φορά διεκόπη στο 18% των εκλογικών περιφερειών σε εθνικό επίπεδο, ανέφερε η εκλογική επιτροπή σημειώνοντας ότι επηρεάστηκαν 18 από τις 77 επαρχίες. Στις υπόλοιπες επαρχίες αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για το πότε θα γίνει η ψηφοφορία.

Οι διαδηλωτές, που έχουν αποκλείσει κομβικά κυκλοφοριακά σημεία στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ για εβδομάδες, ζητούν την παραίτηση της πρωθυπουργού για να ανοίξει ο δρόμος για ένα διορισμένο «λαϊκό συμβούλιο» που στόχο θα έχει να αναμορφώσει το πολιτικό σύστημα, το οποίο κατά τους διαδηλωτές είναι όμηρο του δισεκατομμυριούχου πρώην πρωθυπουργού, Τακσίν Σιναουάτρα, αδελφού της Γινγκλούκ.

Και σε αυτήν την εκλογική διαδικασία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επικρατήσει η Γινγκλούκ, χάρη στην εκλογική βάση στήριξης στις μεγάλες αγροτικές περιοχές στα βόρεια και βορειοανατολικά της χώρας. Το αποτέλεσμα προφανώς δεν θα το αποδεχτεί η αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα να είναι πλέον αδύνατον να αλλάξει το δυσλειτουργικό πολιτικό status quo σε μια χώρα δημοφιλή μεταξύ των τουριστών και των επενδυτών, η οποία όμως μαστίζεται εδώ και οκτώ χρόνια από σφοδρή πολιτική πόλωση. Από τις 30 Νοεμβρίου έχουν σκοτωθεί 20 άνθρωποι σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 2 Μαρτίου 2014, 07:23