Οι τρεις Iσπανοί δημοσιογράφοι, οι οποίο εκρατούντο όμηροι εδώ και δέκα μήνες από την Αλ Κάιντα στη Συρία, επαναπατρίσθηκαν σήμερα, έπειτα από την απελευθέρωσή τους μέσω διακριτικών και μακροχρόνιων διαδικασιών.

Οι Χοσέ Μανουέλ Λόπεθ, Ανχελ Σάστρε και Αντόνιο Παμπλιέγα, οι οποίοι είχαν απαχθεί στο Χαλέπι της βόρειας Συρίας στις 13 Ιουλίου 2015, έφθασαν σήμερα στην αεροπορική βάση του Τορεχόν κοντά στη Μαδρίτη με κυβερνητικό αεροσκάφος προερχόμενο από την Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τρεις έμπειροι δημοσιογράφοι είχαν απαχθεί από ενόπλους καθώς μετακινούνταν με μίνιμπας στο Χαλέπι. Από ισπανικές κυβερνητικές πηγές έγινε γνωστό ότι κρατήθηκαν από την αρχή από το Μέτωπο Αλ Νόσρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φαίνεται ότι έτυχαν καλύτερης μεταχείρισης από εκείνη που επιφυλάχθηκε στους τρεις ισπανούς συναδέλφους τους που απελευθερώθηκαν τον Μάρτιο 2014 μετά την απαγωγή τους από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, που έχει εκτελέσει πλήθος ομήρων.

Η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα στιγμιότυπα από την άφιξη των τριών ανδρών, χαμογελαστών και σε καλή κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μητέρα του Αντόνιο Παμπλιέγα, η Μαρία ντελ Μαρ Ροντρίγκεθ Βέγα, δήλωσε στους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα ότι θα του ετοίμαζε «το αγαπημένο του φαγητό, σπανάκι με μπεσαμέλ». «Όταν του μίλησα στο τηλέφωνο είχε την ίδια φωνή, όπως όταν ήταν παιδί, και μου ζητούσε αδιάκοπα συγγνώμη γι΄ αυτό που με έκανε να περάσω.»

Ο βασιλιάς Φελίπε VI τηλεφώνησε σε κάθε έναν από τους τρεις κατά την άφιξή τους, σύμφωνα με το περιβάλλον τους.

Η απελευθέρωση των τριών δημοσιογράφων ανακοινώθηκε το Σάββατο από τη Μαδρίτη, μετά την άφιξή τους στην Τουρκία.

Σε σύντομη ανακοίνωση η ισπανική κυβέρνηση ανέφερε ότι η απελευθέρωση αυτή «έγινε δυνατή χάρις στη δουλειά πλήθους κρατικών λειτουργών και στη συνεργασία με σύμμαχες και φίλες χώρες».

Τον φάκελο χειρίσθηκαν διακριτικά οι ισπανικές μυστικές υπηρεσίες, που προσπάθησαν να παρακολουθήσουν τις μετακινήσεις τους και να λάβουν σημεία ζωής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Όταν η είδηση της απαγωγής του έγινε γνωστή, μία εβδομάδα μετά την εξαφάνισή τους, οι οικογένειες των ομήρων ζήτησαν από τα μέσα ενημέρωσης να επιδείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή διακριτικότητα.

Οι απαγωγείς έστειλαν στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης βίντεο με τους ομήρους, ένα από τα οποία έφθασε στο τέλος του Απριλίου, «για να αυξήσουν την πίεση επί της Μαδρίτης σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη χρονική στιγμή», σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Europa Press, που δεν αναφέρει τις πηγές του, οι όμηροι πέρασαν μέρος της ομηρίας τους μαζί με το Ιάπωνα δημοσιογράφο Γιουμπέι Γιασούντα, ο οποίος εξαφανίσθηκε στη Συρία από τα μέσα του 2015. Ο δημοσιογράφος εμφανίσθηκε σε βίντεο τον Μάρτιο να ζητεί τη βοήθεια του Τόκιο για την απελευθέρωση του. Δεν έχει γίνει δυνατή η διασταύρωση της πληροφορίας.

Οι τρεις freelance δημοσιογράφοι εργάζονταν για διάφορα μέσα ενημέρωσης, όπως οι εφημερίδες ABC και La Razon, το τηλεοπτικό δίκτυο Cuatro και το ραδιοφωνικό δίκτυο Onda Cero.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης