Επανεκλογή Μοράλες από τον πρώτο γύρο

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2009, 09:53
Επανεκλογή Μοράλες από τον πρώτο γύρο
Βέβαιη θεωρείται η επανεκλογή του αριστερού Έβο Μοράλες στην προεδρία της Βολιβίας, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ο πρώτος ιθαγενής που έγινε πρόεδρος της Βραζιλίας οδεύει προς επανεκλογή για πενταετή θητεία, με άνετη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο.

Ο 50χρονος Μοράλες παίρνει στην πρόθεση ψήφου 52% και προηγείται με διαφορά 34% του πλησιέστερου αντιπάλου του, του δεξιού υποψηφίου Μάνφρεντ Ρέγιες Βίγια.

Πριν από έναν χρόνο, η Βολιβία έμοιαζε στοιχειωμένη από εμφυλιοπολεμικά φαντάσματα, καθώς στο πολιτικό σκηνικό κυριαρχούσε ο διχασμός Ανατολής και Δύσης, πόλεων και χωριών, υποστηρικτών και αντιπάλων του προέδρου Έβο Μοράλες.

Καθώς οι εκλογές πλησιάζουν, οι εντάσεις της περιόδου εκείνης έχουν κοπάσει.

Η αντιπολίτευση μοιάζει να επικεντρώνει την εκστρατεία της στο στόχο να αποτραπεί η εξασφάλιση απόλυτης πλειοψηφίας από το Κίνημα προς το Σοσιαλισμό (MAS) στη Γερουσία, καθώς το κόμμα έχει εξασφαλισμένη την πλειοψηφία στη Βουλή.

Το ποσοστό όσων υποστηρίζουν τον Μοράλες έχει αυξηθεί ακόμα και στην ανατολική επαρχία Σάντα Κρους, προπύργιο των αντιπάλων του και πλουσιότερη περιοχή της φτωχής Βολιβίας, από όπου παράγεται περίπου το 25% του ΑΕΠ της χώρας.

Ο Μοράλες έθεσε την περιοχή στο επίκεντρο της εκστρατείας του. Έκανε περιοδεία στη Σάντα Κρους πάνω σ' ένα τρακτέρ, με χιλιάδες υποστηρικτές του μαζί του. Μια τέτοια κίνηση θα ήταν αδιανόητη πριν από έναν χρόνο, όταν η βολιβιάνικη δεξιά είχε οργανώσει εξέγερση εναντίον του. Ακόμα και ο κυβερνήτης της Σάντα Κρους, Ρούμπεν Κόστας -ένας από τους πιο μανιασμένους αντιπάλους του Μοράλες- τον χαιρέτησε με την προσφώνηση «ο πρόεδρός μου».

Η μεγαλύτερη πολιτική νίκη του Μοράλες, κατά την πρώτη τετραετία του στην προεδρία, ήταν η -κοπιώδης- αναθεώρηση του Συντάγματος. Το MAS πανηγύρισε άλλη μια νίκη με την εθνικοποίηση της βιομηχανίας πετρελαίου και αερίου και την έναρξη της αναδιανομής της γης. Η αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί τον Μοράλες ότι την «καταδιώκει» και χρησιμοποιεί τον «τρόμο», δεν μοιάζει ικανή να φρενάρει το «φαινόμενο Έβο». Ο Μοράλες έχει διακηρυγμένο στόχο να αναδιανείμει τον πλούτο υπέρ της φτωχής ιθαγένικης πλειοψηφίας, η οποία υφίστατο διαχρονικά διακρίσεις.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos Apoyo, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «La Razon», ο Μοράλες θα συγκεντρώσει 55% έναντι 18% του Μάνφρεντ Ρέγιες και 10% του Σαμουέλ Ντόρια Μεδίνα. Η έρευνα έγινε σε δείγμα 2.980 πολιτών στις εννιά επαρχίες της χώρας από την 14η ως την 22α Νοεμβρίου και έχει ποσοστό σφάλματος ±1,8%.

Το ποσοστό του Μοράλες αυξήθηκε κατά 3% το Νοέμβριο, ενώ του Ρέγιες Βίγια έπεσε επίσης 3%.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2009, 10:21