Επανεξελέγη ο δήμαρχος της Μόσχας

Επανεξελέγη ο δήμαρχος της Μόσχας
Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν, ο οποίος υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο, επανεξελέγη με σημαντική διαφορά από τους αντιπάλους του, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται σήμερα, την επομένη των εκλογών που σημαδεύτηκαν από τη σύλληψη περίπου 1.000 διαδηλωτών.

Ο Σομπιάνιν, ο οποίος είναι επικεφαλής της ρωσικής πρωτεύουσας από το 2010, συγκέντρωσε το 70,02% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την εκλογική επιτροπή της Μόσχας. Η συμμετοχή έφθασε το 30,8%.

Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές το 2013, ο Σομπιάνιν είχε παραλίγο αποφύγει έναν δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος αντιπολιτεύεται το Κρεμλίνο και είχε συγκεντρώσει πάνω από το ένα τέταρτο των ψήφων.

Εφέτος απαγορεύθηκε στους αντιπολιτευόμενους να θέσουν υποψηφιότητα, αρχής γενομένης από τον Αλεξέι Ναβάλνι. Δεν επετράπη να θέσουν υποψηφιότητα ούτε ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Ίλια Γιασίν, προσκείμενος στον δολοφονημένο αντιπολιτευόμενο Μπόρις Νεμτσόφ, ούτε ο πρώην βουλευτής της αντιπολίτευσης Ντμίτρι Γκούντκοφ, ούτε ο υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γκέι Άντον Κρασόβσκι.

Η χθεσινή ημέρα των εκλογών σηματοδοτήθηκε από κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας σε περίπου 10 ρωσικές πόλεις εναντίον του διόλου δημοφιλούς σχεδίου για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων.

Συνολικά 1.018 διαδηλωτές συνελήφθησαν από την αστυνομία, κυρίως στην Αγία Πετρούπολη και στην Γεκατερίνμπουργκ, σύμφωνα με την ένωση OVD Info που καταμετρά τις πολιτικές συλλήψεις.

Στη Μόσχα, η αστυνομία άρχισε δύο έρευνες για βιαιότητες εναντίον των δυνάμεων της τάξης, σύμφωνα με την OVD Info.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018, 11:59