Επανεμφανίστηκε τη Δευτέρα, μία και πλέον εβδομάδα μετά τη μυστηριώδη «εξαφάνισή» του, λόγω της σύλληψής του από την κινεζική Αστυνομία, ο δισεκατομμυριούχος Γκούο Γκουανγκτσάνγκ (Guo Guangchang), ιδρυτής και μεγαλομέτοχος του πολυσχιδούς ομίλου Fosun, ο οποίος ελέγχει, μεταξύ άλλων, και την ελληνική εταιρεία ειδών κοσμημάτων και αξεσουάρ Folli Follie.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναπάντητα ωστόσο παραμένουν τα ερωτήματα που προκύπτουν από την… απουσία του Γκούο από τα καθήκοντά του, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και ο όμιλός του δεν έχουν δώσει ικανοποιητικές εξηγήσεις για τους λόγους της σύλληψης και κράτησής του. 

Στελέχη της Fosun αρνήθηκαν να εξηγήσουν τα αίτια της σύλληψής του Γκούο και το αντικείμενο της έρευνας στην οποία εμπλέκεται διότι, όπως είπαν, πρόκειται για «ευαίσθητα ζητήματα»Συγκεκριμένα, ο Γκούο έδωσε το παρών στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της Fosun International στη Σανγκάη. Ο 48χρονος μεγιστάνας χειροκροτήθηκε θερμά από τους παρευρισκόμενους συνέταιρούς του στην ετήσια εκδήλωση του ομίλου. 

«Κανείς δεν πίστευε ότι θα δώσει το παρών και η εμφάνισή του προκάλεσε ανακούφιση. Ο όμιλος Fosun (στην ανακοίνωσή του για την εξαφάνιση) ανέφερε ότι ο Γκούο βοήθησε σε μια έρευνα των Αρχών για μια υπόθεση που δεν αφορά ούτε στον ίδιο ούτε στην εταιρία» ανέφερε στους Financial Times Ευρωπαίος επενδυτής που συνεργάζεται με τη Fosun. 

Φωτογραφίες του Γκούο από τη σημερινή εμφάνισή του στο συνέδριο της Fosun:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξαφάνιση του Γκούο -του ενδέκατου πλουσιότερου επιχειρηματία στην Κίνα- είχε γίνει γνωστή την περασμένη Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου. Ο επονομαζόμενος και ως «Κινέζος Ουόρεν Μπάφετ» (σ.σ.: Αμερικανός μεγιστάνας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway. Θεωρείται ο πιο επιτυχημένος επενδυτής στον κόσμο) είχε να δώσει σημεία ζωής από τις 4 Δεκεμβρίου.

Αρχικά η εξαφάνιση του Γκούο συνδέθηκε με τις έρευνες που διεξάγουν οι κινεζικές αρχές σε σημαίνοντες προσωπικότητες του επιχειρηματικού κλάδου της χώρας για να διαπιστώσουν τα αίτια της κατάρρευσης του Χρηματιστηρίου της Σανγκάης το καλοκαίρι. Δημοσιεύματα του ξένου Τύπου αναφέρουν ότι ο Γκούο συμβάλλει στην έρευνα που διεξάγεται κατά του πρώην αντιδημάρχου της Σαγκάης, Αϊ Μπαογιούν, ο οποίος απεβίωσε πριν από ένα μήνα και εμπλεκόταν σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Πολλοί επιχειρηματίες «απάγονται» από την Αστυνομία για ανακρίσεις. Δεν επανεμφανίζονται όλοι καθώς κάποιοι προφυλακίζονται, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που οι συλληφθέντες εξαφανίστηκαν ή αυτοκτόνησαν στο κελί τους.
 
Η περίπτωση του Γκούο είναι διαφορετική. Όπως διευκρίνισαν τη Δευτέρα εκπρόσωποι της Fosun, ο επικεφαλής του ομίλου συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Πεκίνου και ανακρίθηκε για προσωπικές υποθέσεις του και όχι για υποθέσεις που συνδέονται με τη ζωή του ως επιχειρηματία. Σύμφωνα με το BBC, τα στελέχη της Fosun δεν διευκρίνισαν το αντικείμενο της έρευνας διότι, όπως είπαν, πρόκειται για «ευαίσθητα ζητήματα».

Ο Γκούο Γκουανγκτσάνγκ και o όμιλος Fosun

Η αυτοκρατορία του Γκούο Γκουανγκτσάνγκ εκτείνεται σε όλον τον κόσμο και το περιοδικό Forbes αποτιμά την περιουσία του στα 7 δισ. δολάρια.

Ο όμιλος Fosun ελέγχει μεταξύ άλλων την αλυσίδα ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων Club Med, κατέχει μερίδιο στην καναδική εταιρεία ψυχαγωγίας Cirque du Soleil, ενώ έχει σημαντικές επενδύσεις σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, της αγοράς ακινήτων και των ασφαλίσεων.

H Fosun είναι ιδιαίτερα γνωστή εταιρεία στην Ελλάδα, πέραν τη μετοχικής της σύνθεσης στη Follie Follie. Έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή της σε μεγάλα έργα στον τουρισμό, τις κατασκευές, τις δημόσιες υποδομές ενώ οι Κινέζοι συμμετέχουν και στο επενδυτικό σχήμα που έχει δημιουργηθεί κάτω από την «ομπρέλα» της Lamda Development του ομίλου Λάτση.

Ενδεχόμενη κατάρρευση του κινεζικού κολοσσού θα πλήξει καίρια και την Ελλάδα. Η Fosun εμφανιζόταν τον τελευταίο καιρό να ενδιαφέρεται και για την απόκτηση του ξενοδοχείου Hilton από την Alpha Bank. Πρόσφατα εκπρόσωποί της έχουν συναντηθεί με κυβερνητικού αξιωματούχους καθώς φέρεται να ενδιαφέρονται για αποκρατικοποιήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Η Fosun ενδιαφέρεται για το αεροδρόμιο στο Καστέλι αλλά και για επενδύσεις που θα μπορούσαν να να γίνουν στο χώρο των τουριστικών υποδομών.

Ο όμιλος πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα τοποθετήσει κεφάλαια ύψους 700 εκατ. ευρώ σε ένα νέο fund για επενδύσεις σε ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης