Επανέναρξη των συνομιλιών επιθυμεί το Λονδίνο

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2012, 07:45
 Επανέναρξη των συνομιλιών επιθυμεί το Λονδίνο
Η Βρετανία επανέλαβε χθες Κυριακή την δέσμευσή της στην επίτευξη διπλωματικής λύσης αναφορικά με την παρουσία του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο ύστερα από την προσπάθεια των δύο χωρών να ρίξουν τους τόνους στην μεταξύ τους διαμάχη για το θέμα.

Ο Ασάνζ έχει βρει καταφύγιο τους τελευταίους δύο μήνες και πλέον στους χώρους της πρεσβείας προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου καταζητείται κατηγορούμενος για βιασμό και σεξουαλική επίθεση.

Ο ηγέτης του Ισημερινού δήλωσε το Σάββατο ότι η Βρετανία απέσυρε την απειλή για έφοδο στην πρεσβεία και σύλληψη του Ασάνζ, στον οποίο ο Ισημερινός έχει δώσει άσυλο, και ότι πλέον θεωρεί λήξαν το "ατυχές συμβάν".

Η Βρετανία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ισημερινού επικαλούμενη έναν αμφιλεγόμενο βρετανικό νόμο, ο οποίος-υπό ακραίες συνθήκες- της επιτρέπει την άρση της διπλωματικής ασυλίας κι επομένως θα οδηγούσε στην άμεση σύλληψη του Ασάνζ από την αστυνομία.
Ο Ισημερινός κατηγόρησε την Βρετανία ότι σχεδιάζει έφοδο στην πρεσβεία και της ζήτησε να αποσύρει άμεσα την απειλή.

Το Λονδίνο αρνήθηκε ότι πρόκειται για απειλή και την Πέμπτη διαβεβαίωσε τον Ισημερινό ότι η πρεσβεία του είναι ασφαλής χώρος.

Σε δήλωσή της η κυβέρνηση του Ισημερινού ανέφερε, ότι έλαβε «ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία σημειώνεται ότι δεν υπάρχει καμία απειλή να εισβάλουν στην πρεσβεία».

Από την πλευρά του ο Κορέα ανέφερε κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους ότι "θεωρούμε πως έληξε το ατυχές περιστατικό από το διπλωματικό λάθος της Βρετανίας, να πουν ότι θα μπουν στην πρεσβεία μας" .

Επιμέλεια: Μίτση ΣκέντζουΤελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2012, 07:47