Οι οξύτατες αντιδράσεις της Δύσης στην απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από την συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία δείχνουν την παγκόσμια ανησυχία για την κατακόρυφη αύξηση των ήδη πολύ υψηλών τιμών σε μια περίοδο που πολλές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με τον εφιάλτη μιας επισιτιστικής κρίσης.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Η έλλειψη των σιτηρών θα είναι μάννα εξ’ ουρανού για τους κερδοσκόπους, οι οποίοι έχουν ήδη απολαύσει τεράστια κέρδη τους μήνες που ακολούθησαν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί περισσότερο από 20% το 2022, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Περίπου 345 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, σε σύγκριση με 135 εκατομμύρια πριν από την πανδημία του κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο για τις εταιρείες που κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά των σιτηρών, τα κέρδη τους έχουν φτάσει ήδη σε ύψη ρεκόρ, ενώ σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις η ζήτηση θα ξεπερνά την προσφορά τουλάχιστον μέχρι το 2024, κάτι που σημαίνει ότι προσβλέπουν σε ακόμα μεγαλύτερα κέρδη.  

Ο Olivier De Schutter, πρόεδρος της IPES-Food (Διεθνής Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τα Αειφόρα Συστήματα Τροφίμων) και ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την ακραία φτώχεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε: «Το γεγονός ότι οι παγκόσμιοι γίγαντες των εμπορευμάτων πραγματοποιούν κέρδη ρεκόρ κάθε φορά που αυξάνεται η πείνα είναι ξεκάθαρα άδικο και αποτελεί ένα τρομερό “κατηγορώ” για τα διατροφικά μας συστήματα. Το ακόμη χειρότερο είναι ότι αυτές οι εταιρείες θα μπορούσαν να είχαν κάνει περισσότερα για να αποτρέψουν την πείνα εξαρχής».

Αν και οι επιπτώσεις από τις ελλείψεις σιτηρών θα είναι οξύτερες στις φτωχότερες χώρες, και η Δύση ανησυχεί. Ένας συνδυασμός έλλειψης προϊόντων και τιμών που θα εκτοξευτούν ακόμη περισσότερο, σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός ήδη καλπάζει σε πολλές χώρες, ίσως αποτελέσει τη βενζίνη που θα ανάψει την φωτιά των κοινωνικών αντιδράσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η ανησυχία είναι ίσως αυτή που έχει οδηγήσει στις τόσο οξείες αντιδράσεις με πρώτο και καλύτερο των πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Ο κ. Μπάιντεν χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» την απόφαση της Ρωσίας. «Είναι απλώς σκανδαλώδης. Δεν υπήρχε λόγος να το κάνουν αυτό», δήλωσε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους αφότου ψήφισε για τις ενδιάμεσες εκλογές σε προπύργιο των Δημοκρατιών, στο Ουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ. Ακόμη πιο οξεία ήταν η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος είπε ότι η Ρωσία «μετατρέπει τα τρόφιμα σε όπλο».

«Οποιαδήποτε ενέργεια της Ρωσίας να διακόψει αυτές τις κρίσιμες εξαγωγές σιτηρών είναι ουσιαστικά μια δήλωση ότι οι άνθρωποι και οι οικογένειες σε όλο τον κόσμο πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για φαγητό ή να πεινάσουν. Με την αναστολή αυτής της συμφωνίας, η Ρωσία μετατρέπει και πάλι τα τρόφιμα σε όπλο στον πόλεμο που ξεκίνησε, επηρεάζοντας άμεσα τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και επιδεινώνοντας τις ήδη τρομερές ανθρωπιστικές κρίσεις και την επισιτιστική ανασφάλεια» δήλωσε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε με τη σειρά της τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφασή της. «Η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας θέτει σε κίνδυνο τον κύριο δρόμο εξαγωγής σιτηρών και λιπασμάτων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας», ανέφερε στο Twitter ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης