Επέκρινε η Τουρκία τη δήλωση Ομπάμα για τη γενοκτονία

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 24 Απριλίου 2011, 16:30
Επέκρινε η Τουρκία τη δήλωση Ομπάμα για τη γενοκτονία
Η Τουρκία επέκρινε σήμερα τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, με την ευκαιρία της 96ης επετείου της σφαγής των Αρμενίων επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μολονότι ο Μπαράκ Ομπάμα απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία».

«Οι δηλώσεις (του Ομπάμα) διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα. Γι'αυτό κρίνουμε ότι δημιουργούν πρόβλημα και εκφράζουμε τη λύπη μας γι'αυτές», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Αναμένουμε από τις ΗΠΑ να διευκολύνουν την εξομάλυνση της διαδικασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας, όχι να την περιπλέξουν», προσθέτει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Ο Μπαράκ Ομάμα ζήτησε χθες από την Άγκυρα να αναγνωρίσει «πλήρως» τις σφαγές αυτές και καταδίκασε «τα τρομερά γεγονότα». Ωστόσο απέφυγε να χαρακτηρίσει «γενοκτονία» τις σφαγές των Αρμενίων.

Αντιδρώντας στις δηλώσεις του Ομπάμα, ο πρέσβης της Τουρκίας στις ΗΠΑ, Ναμίκ Ταν, εξέφρασε χθες τη βαθειά λύπη του για τα σχόλια του προέδρου, τα οποία, όπως είπε, αποτελούν «έναν λανθασμένο και ακατάλληλο μονομερή πολιτικό χαρακτηρισμό της ιστορίας».

Διαβάστε επίσης:

Ο πρόεδρος Ομπάμα απέφυγε τη λέξη «γενοκτονία», Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 24 Απριλίου 2011, 09:14

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 24 Απριλίου 2011, 16:33