Επεκτείνονται οι διαδηλώσεις στην Αρμενία σήμερα καθώς το κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τον διορισμό του πρώην προέδρου Σερζ Σαρκισιάν στην πρωθυπουργία με διευρυμένες εξουσίες.

Ήδη από το πρωί διαδηλωτές εμπόδισαν την πρόσβαση σε πολλά κυβερνητικά κτίρια, μεταξύ των οποίων το υπουργείο Εξωτερικών, η φορολογική υπηρεσία και η Κεντρική Τράπεζα στο κέντρο του Γερεβάν, το οποίο συγκλονίζεται εδώ και πέντε ημέρες από το κίνημα διαμαρτυρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε δύο πόλεις της βόρειας Αρμενίας, τη Γκιούμρι και τη Βαναντζόρ.

«Κηρύσσω σήμερα την έναρξη μιας ειρηνικής επανάστασης βελούδου στην Αρμενία», δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Νικόλ Πασινιάν ζητώντας από τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία της Γαλλίας στο Γερεβάν «να παραλύσουν τη λειτουργία όλων των κυβερνητικών υπηρεσιών».

Χθες Δευτέρα 46 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην πρωτεύουσα της Αρμενίας σε συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την πρωθυπουργοποίηση του πρώην προέδρου Σερζ Σαρκισιάν, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης –και τελευταίας– προεδρικής θητείας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδηλωτές, αφού συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, προσπάθησαν να πάνε στο κοινοβούλιο και απέκλεισαν κεντρικούς οδικούς άξονες. Καθώς εμποδίστηκαν από τα οδοφράγματα που είχε στήσει η αστυνομία, επιχείρησαν να περάσουν δια της βίας. Οι αστυνομικοί που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να διαλύσουν τη συγκέντρωση.

Το κυβερνών Ρεπουμπλικανικό Κόμμα παρουσίασε επίσημα χθες την υποψηφιότητα του Σαρκισιάν για την πρωθυπουργία της χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης