Σήμερα ένα χρόνο από τη συμπλήρωση της υπογραφής της συμφωνίας για τους πρόσφυγες μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες των ΗΕ Ρόλαντ Σενμπάουερ έχει να πει καλά λόγια για την Ελλάδα.

«Οι μηχανισμοί προστασίας στην ελληνική διαδικασία είναι αυτή τη στιγμή πολύ καλοί» δήλωσε μιλώντας στο Πρακτορείο Ειδήσεων της Ευαγγελικής Εκκλησίας. Οι αιτήσεις ασύλου κατά την άποψή του ελέγχονται προσεκτικά και οι αρμόδιοι φροντίζουν ώστε για παράδειγμα Κούρδοι που κινδυνεύουν να μην στέλνονται πίσω στην Τουρκία. Ο ίδιος είναι νομικός και εκπρόσωπος της οργάνωσης στην Ελλάδα και δηλώνει πως υπάρχουν ένδικα μέσα τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει ο αιτών άσυλο ώστε να μην απελαθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόλα αυτά επισημαίνει πως οι διαδικασίες απονομής ασύλου θα έπρεπε να γίνουν πιο γρήγορες διότι μόνο τότε οι αιτούντες άσυλο μπορούν να μεταφερθούν από τα ελληνικά νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η κριτική πάντως για τις συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς δεν έλλειψε ούτε από τον Ρόλαντ Σενμπάουερ, ο οποίος δήλωσε ότι υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σε μη θερμαινόμενες σκηνές, σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις προς την Ελλάδα

Η ΕΕ και η Τουρκία υπέγραψαν στις 18 Μαρτίου του 2016 στις Βρυξέλλες ένα σύμφωνο που στόχο είχε να ανακόψει το μεγάλο κύμα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Η Άγκυρα συμφώνησε ότι θα δέχεται πάλι πίσω όλους όσoυς δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ε.Ε. Σε αντάλλαγμα η Ε.Ε υποσχέθηκε πως θα καταβάλει τρία δισεκατομμύρια ευρώ για την περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες φροντίζει για την κατάσταση των προσφύγων σε ολόκληρο τον κόσμο και ζητά ανάμεσα σε άλλα από την ΕΕ την εφαρμογή της Συνθήκης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες. Στη συνέντευξή του ο Αυστριακός ειδικός ζητά τα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες στο έδαφός τους και επισημαίνει πως εάν πραγματοποιούνταν όσα έχουν πραγματικά υποσχεθεί θα έπρεπε «κάθε μήνα να παίρνουν 3.000 ανθρώπους από την Ελλάδα. Προς το παρόν είναι μόνο 1.000».

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης