Πατήστε εδώ για να δείτε τι συμβαίνει αυτή την ώρα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από 18 μέρες επιμονής του αιγυπτιακού λαού, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ ανταποκρίθηκε στο αίτημά τους και παραιτήθηκε από την εξουσία.
 
Η ανακοίνωση έγινε δια στόματος του αντιπροέδρου της χώρας Ομάρ Σουλεϊμάν, στην κρατική τηλεόραση. Ο ίδιος με μια μικρή δήλωση ανέφερε ότι την εξουσία πια αναλαμβάνει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο.



Παραιτήθηκε και ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος στην Αίγυπτο, Χόσαμ Μπαντράουι, που διορίστηκε πριν από λίγες ημέρες, παραιτήθηκε σήμερα τονίζοντας ότι η Αίγυπτος χρειάζεται νέα κόμματα.  Ο ίδιος μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χαγιάτ ανέφερε: «Πρόκειται για την παραίτησή μου τόσο από τη θέση μου όσο και από το κόμμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Μπαντράουι μέλος της Άνω Βουλής του αιγυπτιακού κοινοβουλίου ανέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα στις 5 Φεβρουαρίου αντικαθιστώντας τον Σαφουάτ ελ-Σέριφ.

Πανηγυρισμοί από το λαό μετά την αποχώρηση

Τη στιγμή που ο αιγύπτιος αντιπρόεδρος Όμαρ Σουλεϊμάν σε σύντομο μήνυμα του ανακοίνωσε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ παραιτήθηκε από την προεδρία της χώρας, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που είχαν κατακλύσει την πλατεία Ταχρίρ και τους γύρω δρόμους της πρωτεύουσας και ανέμεναν επί ημέρες την είδηση της αποχώρησής του, άρχισαν τους πανηγυρισμούς, τους χορούς, τα τραγούδια.

Πάνω από ένα εκατομμύριο Αιγύπτιοι κρατώντας αιγυπτιακές σημαίες και πλακάτ με ειρηνικά συνθήματα ζητωκραύγαζαν «Ο λαός έριξε το καθεστώς», «Νικήσαμε», «Είμαστε ελεύθεροι», σε ένα ξέσπασμα χαράς και ικανοποίησης.

Ευχαριστημένος ο  Ελ Μπαραντέι μετά την παραίτηση Μουμπάρακ

«Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη ημέρα της ζωής μου», δήλωσε το στέλεχος της Αντιπολίτευσης, Ελ Μπαραντέι, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση περί παραίτησης Μουμπάρακ.

«Άκουσε τη φωνή του αιγυπτιακού λαού» λέει η Κάθριν Άστον

Η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή της για την απόφαση του αιγύπτιου προέδρου να παραιτηθεί, λέγοντας ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ «άκουσε τη φωνή του αιγυπτιακού λαού» και ότι κατ’αυτόν τον τρόπο άνοιξε το δρόμο για «πιο άμεσες και πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις».

Επίσης σημειώνει ότι η ΕΕ συμμερίζεται το στόχο του αιγυπτιακού λαού για μια ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία και για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

«Να παραδοθεί η εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση» ζήτησαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι

Η παράταξη της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο Αδελφοί Μουσουλμάνοι μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Χόσνι Μουμπάρακ και την ανάθεση της διακυβέρνησης της χώρας στο ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο ζήτησαν από το στρατό να παραδώσει σύντομα την εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα ανέφεραν: «Καλούμε για μια ασφαλή και σταθερή μετάβαση της εξουσίας σε μια κυβέρνηση καθοδηγούμενη από πολίτες και στη σύνταξη ενός Συντάγματος ανώτερου από το υπάρχον της διεφθαρμένης κυβέρνησης».
 
Σε ομαλή μετάβαση προς τη δημοκρατία ελπίζει το Ισραήλ

Κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, δήλωσε ότι ελπίζει η μεταβατική περίοδος που ξεκινά στην Αίγυπτο μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ να είναι ομαλή.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Μπορούμε να ελπίζουμε για την Αίγυπτο, καθώς και για τους γείτονές της, ότι η μετάβαση προς τη δημοκρατία θα γίνει ομαλά».
Ο ισραηλινός αξιωματούχος επανέλαβε την ανάγκη να τηρηθεί η συμφωνία ειρήνευσης που είχαν συνάψει το 1979 η Αίγυπτος και το Ισραήλ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης