Περισσότεροι από 900 άνδρες των αστυνομικών και ειδικών δυνάμεων της Αλβανίας καταλαμβάνουν ένα χωριό. Οι έμποροι ναρκωτικών, οπλισμένοι με πολυβόλα, χειροβομβίδες ακόμα και όλμους, αντεπιτίθενται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα παραπάνω εκτυλίσσονταν τις τελευταίες μέρες στο χωριό Λαζαράτι λίγο έξω από το Αργυρόκαστρο. Η αστυνομία επενέβη με στόχο την κατάληψη του χωριού και την εξάλειψη των ναρκωτικών και των εμπόρων από την περιοχή.

Η αλβανική αστυνομία χαρακτηρίζει το χωριό ως «πρωτεύουσα της κάνναβης στην Ευρώπη». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η περιοχή απολαμβάνει έσοδα 6 δισ. δολ. τον χρόνο από την καλλιέργεια κάνναβης, μέγεθος που αντιστοιχεί σε κάτι λιγότερο από το μισό αλβανικό ΑΕΠ.

Το χρονικό της επέμβασης

Η αστυνομία προχώρησε σε εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό, την εκρίζωση και την καταστροφή δενδρυλλίων κάνναβης, τα οποία εκτείνονται σε δεκάδες στρέμματα, τη Δευτέρα τα ξημερώματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κινητοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας ήταν μεγάλη. Περιπολικά της αστυνομίας είχαν στήσει σημεία ελέγχων κοντά στον οικισμό, ενώ περίπου 900 πάνοπλοι αστυνομικοί συνοδεία ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων επιχείρησαν να προσεγγίσουν σπίτια του χωριού.

To zougla.gr είχε πραγματοποιήσει πρόσφατα εκτενές ρεπορτάζ για το χωριό Λαζαράτι του Αργυροκάστρου, το αποκαλούμενο και παράδεισο της χασισοκαλλιέργειας και της διακίνησης ναρκωτικών στην Αλβανία. Μάλιστα, οι αρχές είχαν κάνει λόγο για ένα πραγματικό «κράτος εν κράτει», καθώς η αποκλειστική βιοποριστική ενασχόληση των κατοίκων του είναι η καλλιέργεια και εμπορία ινδικής κάνναβης.

Ο Εσκομπάρ της Αλβανίας

Η σύλληψή του ήταν θέμα τιμής για την αλβανική κυβέρνηση. Έπειτα από πολιορκία τεσσάρων ημερών στον χασισοβολώνα του Λαζαράτι, ο νονός της περιοχής Ραζίπ Μαχμουτάι έπεσε στα χέρια της αστυνομίας. 

Ραζίπ ΜαχμουτάιΚάτω από τις ισχυρές πιέσεις ξένων πρεσβειών και κυβερνήσεων προς την τότε κυβέρνηση Μπερίσα να βρεθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι δράστες, οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τον Μαχμουτάι σε μπαρ του Λαζαράτι.

Ο δράστης καταδικάστηκε σε φυλάκιση 22 ετών, αλλά με μια απόφαση που προκάλεσε πολλά ερωτηματικά ο πρόεδρος της δημοκρατίας Αλφρεντ Μοϊζίου, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, του απένειμε αμνηστία.

Ο βαρυποινίτης αποφυλακίστηκε μόλις έναν μήνα μετά τον εγκλεισμό του. Επέστρεψε στο Λαζαράτι, από όπου κατάγεται, και συνέχισε να κινεί από εκεί τα νήματα του οργανωμένου εγκλήματος, σε έναν από τους μεγαλύτερους χασισοβολώνες της Ευρώπης.

Το πολιτικό σκέλος

Το Λαζαράτι αποτελεί προπύργιο του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο βρισκόταν στην εξουσία εδώ και οκτώ χρόνια, πριν χάσει τις εκλογές, τον Ιούνιο, από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Οι Δημοκράτες είχαν υποσχεθεί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της Αλβανίας με την κάνναβη, αλλά η αστυνομία απέφευγε να επιτεθεί στο Λαζαράτι.

O Αρτάν Ντίντι, διευθυντής της αστυνομίαςΟ Αρτάν Ντίντι, ο νέος διευθυντής της αστυνομίας που διορίστηκε από τους σοσιαλιστές, έχει δηλώσει πως η αστυνομία «δεν θα υποχωρεί πλέον στο Λαζαράτι».

Στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον διεθνή έλεγχο των ναρκωτικών το 2013, η Αλβανία αναφέρεται ως χώρα προορισμού και διαμετακόμισης κάνναβης, ηρωίνης και κοκαΐνης.

Οι αρχές κατέσχεσαν περισσότερους από 21 τόνους κάνναβη το 2012, διπλάσια ποσότητα απ’ ό,τι πέρυσι, προστίθεται στην εν λόγω έκθεση, αλλά επισημαίνεται πως αυτό μπορεί να αντανακλά αύξηση της παραγωγής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης