Την επιστροφή των τοιχογραφιών του 13ου αιώνα που βρίσκονταν στο εκκλησάκι του Αγίου Ευφημιανού στην κατεχόμενη Λύση και είχαν πουληθεί στο Μουσείο του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος Μενίλ στο Χιούστον του Τέξας, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β`.

ο Μακαριότατος ανέφερε ότι το ίδρυμα Μενίλ, ύστερα από μια μακρά επαφή δύο ετών, ανακοίνωσε τελικά την απόφασή του να επιστρέψει τις τοιχογραφίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εν λόγω τοιχογραφίες προέρχονται από το εκκλησάκι του Αγίου Ευφημιανού στην κατεχόμενη Λύση. Είχαν κλαπεί από Τούρκους, οι οποίοι τις πούλησαν σε ένα ίδρυμα στην Αμερική.

Όπως ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος, «μας είχε επισκεφθεί η κόρη του Μενίλ συνοδευόμενη από τον Μητροπολίτη Γαλλίας. Εμείς είπαμε ότι δεν θα δώσουμε άλλη παράταση για επιστροφή των τοιχογραφιών γιατί παράταση είχε δώσει παλαιότερα δύο φορές ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α’».

Σημείωσε πως «είχαμε καταστήσει σαφές ότι οι τοιχογραφίες αυτές ανήκουν στην Εκκλησία της Κύπρου και πρέπει να επιστραφούν. Φαίνεται ότι δεν ήθελαν να πάμε μέσω δικαστηρίου και έτσι είμαστε στην ευχάριστη θέση πολύ σύντομα να δεχθούμε τις τοιχογραφίες στον δικό τους χώρο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Τούρκοι κατακτητές αποκόλλησαν το 1980 τις τοιχογραφίες, τις έκαναν 34 κομμάτια και τις πούλησαν έναντι 900 χιλιάδων ευρώ στο Ίδρυμα Μενίλ με τη συγκατάθεση του τότε Αρχιεπισκόπου και του γενικού εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Ωστόσο, το συμβόλαιο για την πώληση ανέφερε ότι έπειτα από 20 χρόνια οι τοιχογραφίες θα επιστρέφονταν στην Εκκλησία της Κύπρου.

Το συμβόλαιο λήγει στις 13 Φεβρουαρίου του 2012 και έτσι, θέλοντας να αποφύγει δικαστική διαμάχη με την Εκκλησία της Κύπρου, το Ίδρυμα θα επιστρέψει τις τοιχογραφίες στην Κύπρο.

Οι τοιχογραφίες απεικονίζουν τον Παντοκράτορα που υπήρχε στο θόλο της εκκλησίας και ζωγραφιές αγίων και προφητών που βρίσκονταν γύρω του. Ανάμεσα στις τοιχογραφίες είναι και η Παναγία Δεόμενη, η οποία κρατά στα χέρια της τον Χριστό.

Πηγή:sigmalive

Eπιμέλεια:Χρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης