Με κυβερνητικό αεροσκάφος επέστρεψε στον τόπο διαμονής της, το Παρίσι, το απόγευμα της Τετάρτης, η μοναδική επιζήσασα της μοιραίας πτήσης των κρατικών αερογραμμών της Υεμένης, όπως μετέδωσαν τα Διεθνή ειδησεογραφικά Δίκτυα.

Η 12χρονη, η μοναδική που επέζησε από τους 153 επιβάτες, έχει υποστεί κάταγμα στην κλείδα και εγκαύματα στα γόνατα. Η Baya Bakari παρέμεινε πολλές ώρες στο νερό μέχρι να την εντοπίσουν τα συνεργεία διάσωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μαρτυρία της 12χρονης που επέζησε συγκλονίζει…

Συγκλονιστικά είναι τα όσα λέει το 12χρονο κορίτσι, που επέζησε της συντριβής του Airbus A310 της εταιρείας Yemenia Air.

(Στο βάθος το πρόσωπο της 12χρονης επιζήσασας)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αφηγήθηκε στον πατέρα του, το δυστύχημα συνέβη ξαφνικά, ενώ είπε ότι άκουσε και άλλους επιβάτες να είναι ζωντανοί μέσα στο νερό. «Όλα σκοτείνιασαν και αρχίσαμε να πέφτουμε», είπε η Baya Bakari στον πατέρα της, σε τηλεφωνική επικοινωνία τους, όπως δήλωσε ο τελευταίος στο γαλλικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24.

 «Άκουγα ανθρώπους να μιλούν γύρω μου στο σκοτάδι”, είπε. «Και έπειτα από λίγο δεν άκουγα κανέναν. Απλώς κρατιόμουν.»

Το κορίτσι βρέθηκε να επιπλέει γαντζωμένο από συντρίμμια του αεροσκάφους. Μέχρι στιγμής είναι η μοναδική επιζήσασα από τους 153 ανθρώπους που επέβαιναν στο αεροπλάνο, που συνετρίβη στα ανοικτά των νησιών Comoros, τα ξημερώματα της Τρίτης.

(Η αγνοούμενη μητέρα της 12χρονης)

Η μητέρα της, που ταξίδευε μαζί της, είναι αγνοούμενη και εικάζεται πως είναι νεκρή.

Εξάλλου, το απόγευμα της Τετάρτης, η μοναδική επιζήσασα της μοιραίας πτήσης των κρατικών αερογραμμών της Υεμένης, επέστρεψε με κυβερνητικό αεροσκάφος, στον τόπο διαμονής της, το Παρίσι, όπως μετέδωσαν τα Διεθνή ειδησεογραφικά Δίκτυα.

Υπάρχουν και άλλοι επιζώντες;

Για δεύτερο επιζώντα της μοιραίας πτήσης της Yemenia Air κάνουν λόγο νοσοκομειακές πηγές της πρωτεύουσας των νήσων Comoros. Όπως δήλωσε τηλεφωνικά στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ένας γιατρός, «το νοσοκομείο έλαβε εντολές να προετοιμαστεί για την υποδοχή του επιζώντα».

«Φαίνεται ότι και δεύτερο παιδί βρέθηκε ζωντανό σήμερα το πρωί. Δεν ξέρουμε καμία περαιτέρω πληροφορία, γιατί δεν το έχουμε δει», πρόσθεσε ο ίδιος γιατρός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το παιδί βρίσκεται ακόμη στα χέρια των διασωστών.

Την ίδια πληροφορία επιβεβαίωσε και άλλος γιατρός του νοσοκομείου, επικρίνοντας παράλληλα τον τρόπο διεξαγωγής των ερευνών. «Εάν βρήκαν έναν επιζώντα σήμερα, σημαίνει ότι ήταν ζωντανός και χθες. Χωρίς αμφιβολία, οι έρευνες δεν διεξάγονται όπως θα έπρεπε», είπε.

Πάντως, ο Γάλλος υφυπουργός Συνεργασίας διέψευσε, μιλώντας στο ραδιοσταθμό France Info, ότι βρέθηκε και δεύτερος επιζήσας της συντριβής του Airbus Α310. Υπάρχει “μόνο μία διασωθείσα και όχι δύο”, είπε χαρακτηριστικά ο πολιτικός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Moroni, πρωτεύουσα των Comoros.

Όσον αφορά στη 12χρονη που διασώθηκε από τη συντριβή του επιβατικού αεροσκάφους, η γαλλική κυβέρνηση θέλει να τη μεταφέρει στη Γαλλία. «Η Γαλλία θα μεταφέρει το κορίτσι και θα δει πώς θα βοηθήσει τον πατέρα του, που θέλει να έρθει στα Comoros για να αναζητήσει το πτώμα της συζύγου του», πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Η έφηβη, η Baya Bakari, που ταξίδευε με τη μητέρα της, είχε ξεκινήσει το ταξίδι από τη Μασσαλία, όπου κατοικεί.

Παράλληλα, η κυβέρνηση των νήσων Comoros κατηγόρησε σήμερα τη Γαλλία για απόκρυψη πληροφοριών σχετικά με την ασφάλεια του αεροσκάφους, που συνετρίβη τα ξημερώματα της Τρίτης στον Ινδικό Ωκεανό.

«Οι Γάλλοι θα έπρεπε να μας είχαν ενημερώσει για όλα τα προβλήματα που είχε το αεροσκάφος», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, στον τηλεοπτικό σταθμό France 24. Την ίδια ώρα, η εταιρεία Yemenia ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει σε καθεμιά από τις οικογένειες των θυμάτων 20.000 ευρώ ως προκαταβολή αποζημίωσης.

Αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων από την Yemenia Air

Το χρηματικό ποσό των 20.000 ευρώ αναμένεται να καταβάλει η αεροπορική εταιρία -της οποίας το αεροσκάφος συνετρίβη ανοιχτά των νήσων Comoros- ως ελάχιστη αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων της μοιραίας πτήσης.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Yemenia Air, Abdel Khalek al-Hadi, δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στη Σαναά: “Θα καταβάλουμε την πρώτη δόση των 20.000 ευρώ στις οικογένειες κάθε θύματος του ατυχήματος”, χωρίς όμως να διευκρινίσει την ακρίβή ημερομηνία καταβολής του συγκεκριμένου ποσού.

Δεν εντοπίστηκε το ένα “μαύρο κουτί”, αλλά ο πομπός εντοπισμού του Α310

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γάλλου υφυπουργού Συνεργασίας, Alain Zuadet, το ηχητικό σήμα που έγινε αντιληπτό από γαλλικό αεροσκάφος στον τόπο της συντριβής δεν προέρχεται από τα “μαύρα κουτιά” αλλά από τον πομπό εντοπισμού του Α310.

Ο Zuadet δήλωσε χαρακτηριστικά: “Θέλω να πω ότι το ηχητικό σήμα το οποίο εντοπίστηκε από το Transall, σε αντίθεση με όσα έγιναν γνωστά σήμερα το πρωί, δεν προέρχεται από το μαύρο κουτί αλλά από τον πομπό εντοπισμό του. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση στις υπηρεσίες Ασφαλείας σήμερα το πρωί”.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται και οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων, μία μέρα μετά τη συντριβή του Airbus A310. Στις επιχειρήσεις συνεισφέρουν και γαλλικά συνεργεία διάσωσης, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, αφού ανάμεσα στους επιβαίνοντες βρίσκονταν και 66 Γάλλοι.

Η λίστα των επιβατών της μοιραίας πτήσης της Yemenia Air

Η zougla.gr παρουσιάζει, σε αποκλειστικότητα, την πλήρη λίστα των επιβατών της μοιραίας πτήσης της Yemenia Air, που κατέπεσε στα ανοιχτά των νησιών Comoros.

”Κατέπεσε ενώ πραγματοποιούσε ελιγμό”

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες το αεροσκάφος της Yemenia Air κατέπεσε στη θάλασσα ανοιχτά των νήσων Comoros έρχονται στο “φως”, με τον υφυπουργό Μεταφορών της Γαλλίας, Dominique Bussereau, να δηλώνει πως το Α310-300 εκτελούσε ελιγμό προσέγγισης του αεροδρομίου του Moroni όταν συνετρίβη.

Ο Dominique Bussereau δήλωσε επίσης στο πλαίσιο των ερωτήσεων που δέχτηκε για το περιστατικό σε συνεδρίαση της Βουλής, ότι το συγκεκριμένο αεροδρόμιο είναι μέτρια εξοπλισμένο σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, και τόνισε ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ άσχημες.

Ο Γάλλος υφυπουργός Μεταφορών είπε ότι είχε απαγορευθεί στο συγκεκριμένο αεροσκάφος να εκτελεί πτήσεις στην Γαλλία λόγω “παρατυπιών”, που είχε εμφανίσει εδώ και αρκετά χρόνια:

“Πριν από μερικά χρόνια αυτό το αεροπλάνο το είχαμε αποκλείσει από το εθνικό έδαφος, επειδή εντοπίσαμε ότι παρουσίαζε ορισμένο αριθμό παρατυπιών στα όργανα του” δήλωσε ο Dominique Bussereau.

”Η κακοκαιρία αίτιο της πτώσης” λέει η Yemenia Air

Στην αποκάλυψη ότι ο πιλότος του μοιραίου Airbus της Yemenia Air, ουδέποτε εξέπεμψε «σήμα κινδύνου»,  ούτε ανέφερε οποιαδήποτε μηχανική βλάβη στα συστήματα του αεροσκάφους, πριν από τη συντριβή, προέβη αξιωματούχος της αεροπορικής εταιρίας.

«Ο πιλότος δεν είχε τον χρόνο να εκπέμψει σήμα κινδύνου. Αυτό, σημαίνει ότι το αεροσκάφος δεν παρουσίασε μηχανικά προβλήματα, αλλά ότι ο άσχημος καιρός προκάλεσε την συντριβή του» πρόσθεσε ο Hassan Al Houthi.

Ζωντανές στο πρόσωπο της 14χρονης που διασώθηκε οι ελπίδες για περισσότερους επιζώντες

Ανάμεσα στα άψυχα σώματα και τα συντρίμμια του αεροσκάφους της Yemen Air, που κατέπεσε τα ξημερώματα κοντά στα νησιά Comoros με 153 επιβαίνοντες, εντοπίστηκε ένα 14χρονο κορίτσι ζωντανό, το οποίο νοσηλεύεται ήδη σε νοσοκομείο του Moroni, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών Αμπντίλαχ Μούγκνι αλλά και την εκπρόσωπο της Ερυθράς Ημισελήνου των Comoros, Ραμουλάτι Μπεν Αλί.

Το αεροπλάνο συνετρίβη στη θάλασσα 15 λεπτά πριν φτάσει στο Moroni

Η 14χρονη δεν είχε τις αισθήσεις της όταν εντοπίστηκε από ένα σκάφος του λιμενικού, αλλά επέπλεε χάρη στο σωσίβιο που φορούσε, κάτι που αποδεικνύει ότι η πτώση του αεροσκάφους δεν ήταν απότομη, όπως στην περίπτωση του Airbus A330 της Air France που συνετρίβη τον προηγούμενο μήνα ανοιχτά της Βραζιλίας.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών της Υεμένης δήλωσε ότι -μέχρι στιγμής- έχουν βρεθεί τα πτώματα τεσσάρων ανθρώπων, οι ταυτότητες των οποίων δεν έχουν εξακριβωθεί.

Σε ανακοίνωσή του, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης της Υεμένης, είπε ότι αναγνωριστικό αεροσκάφος των Αρχών των Comoros, εντόπισε νωρίτερα και την άτρακτο του μοιραίου Airbus A310 – 300.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Υεμένης, «εντοπίστηκαν σώματα να επιπλέουν και μία πετρελαιοκηλίδα περίπου 16 με 17 ναυτικά μίλια (περίπου 29 χλμ) από το Moroni».

Γαλλική αεροπορική πηγή, ανέφερε ότι ανάμεσα στους επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους βρίσκονταν τρία βρέφη και 11 μέλη πληρώματος, ενώ γνωστοποιήθηκε πως στο αεροσκάφος επέβαιναν συνολικά 66 Γάλλοι πολίτες. 

Σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιοσταθμό Europe 1, ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών απέδωσε το ατύχημα πιθανότατα στις κακές καιρικές συνθήκες, και πρόσθεσε ότι η Γαλλία λαμβάνει επίσης μέρος στις έρευνες.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Μεταφορών της Υεμένης ανακοίνωσε ότι το αεροπλάνο που συνετρίβη σήμερα, υποβλήθηκε σε λεπτομερή επιθεώρηση το Μάιο υπό την επίβλεψη της Airbus.  «Έγινε με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές», είπε ο στο Reuters ο υπουργός. 


(Συγγενείς των επιβατών της μοιραίας πτήσης στο αεροδρόμιο Sanaa)

Πάντως, οι πληροφορίες που αρχικά έφταναν από τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης, σχετικά με τον τύπο του αεροσκάφους, ήταν συγκεχυμένες. Η σύγχυση οφείλεται στο γεγονός ότι έγινε αλλαγή αεροσκάφους, στην πτήση ΙΥ 749 που έφτασε από τη Γαλλία στην Υεμένη.

Αρχικά, οι επιβάτες ξεκίνησαν από το παρισινό αεροδρόμιο Ρουασί τη Δευτέρα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αεροδρομίου, με προορισμό τη Μασαλία και στη συνέχεια τη Sanaa, στην Υεμένη. Αλλά εκεί, και πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους για το Moroni, το μεγαλύτερο νησί των Comoros, όπου αναμενόταν να φτάσει στις 2 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας), οι επιβάτες άλλαξαν αεροσκάφος και μετεπιβιβάστηκαν στο μοιραίο Α310.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι περισσότεροι επιβάτες κατάγονταν από τα Comoros και επέστρεφαν στη χώρα τους από το Παρίσι.  Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της χώρας Idi Nadhoim, το δυστύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (τοπική ώρα).

Ο εκπρόσωπος της περιφερειακής Υπηρεσίας Ασφάλειας των αερομεταφορών ASECNA είπε ότι πιθανότατα το αεροπλάνο να συνετρίβη σε απόσταση 5 – 10 χιλιομέτρων από την ακτή. “Ο καιρός δεν είναι ευνοϊκός και η θάλασσα είναι πολύ ταραγμένη” συνέχισε.

Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί στο Moroni έπαψαν να παίζουν μουσική και μεταδίδουν εδάφια του Κορανίου ως ένδειξη σεβασμού για τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος.

Επίσης, η κυβέρνηση της Υεμένης κάλεσε τον κόσμο να δείξει ψυχραιμία, ενώ άξιωματούχοι που κατέχουν θέσεις “κλειδιά” στον κρατικό μηχανισμό επιστρέφουν στα Comoros για να οργανώσουν και να ηγηθούν των σωστικών επιχειρήσεων.

(Πρώτη καταχώρηση: 30 Ιουνίου 2009, 03:57)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης