Η άρση του εμπάργκο όπλων στη Συρία, με απώτερο στόχο τον καλύτερο εξοπλισμό της αντιπολίτευσης, αναμένεται να κυριαρχήσει στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε) που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες σήμερα. Οι ισορροπίες πάντως είναι ιδιαίτερα εύθραυστες, την στιγμή μάλιστα που στο παρασκήνιο διεξάγονται διαβουλεύσεις για να βρεθεί τελικά πολιτική λύση στον συριακό εμφύλιο μέσω της σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης.

Επί του παρόντος, στο βρίσκονται δύο προτάσεις. Η πρώτη, η οποία υποστηρίζεται από τη Βρετανία (με ιδιαίτερη έμφαση) και τη Γαλλία, τάσσεται υπέρ της άρσης του εμπάργκο ώστε να μπορέσει να ενισχυθεί η δύναμη του μετριοπαθούς Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA). Η δεύτερη, η οποία υποστηρίζεται από την Αυστρία (καθώς και χώρες όπως η Φιλανδία και η Τσεχία) που έχει καταρτίσει και σχετικό έγγραφο, θεωρεί ότι το εμπάργκο πρέπει να παραμείνει διότι υπάρχει ο κίνδυνος μετά την άρση του εμπάργκο να πέσει στα χέρια ισλαμιστών μαχητών κρίσιμος οπλισμός (π.χ αντιαρματικές οβίδες).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εντυπωσιακό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι μία πιθανή άρση του ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων φαίνεται να έχει τη σιωπηρή συγκατάθεση της Ουάσιγκτον. Ωστόσο, κρίσιμη για την τελική έκβαση των συνομιλιών των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών είναι η στάση που θα τηρήσει το Βερολίνο. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο Γκίντο Βεστερβέλε θα επιδιώξει μία συμβιβαστική λύση ώστε να μην καταρρεύσουν οι συζητήσεις επί του τελικού κειμένου για τις κυρώσεις κατά της Συρίας. Υπενθυμίζεται ότι αυτές λήγουν την ερχόμενη Παρασκευή (31/5), εκτός και αν υπάρξει νέο κοινοτικό κείμενο επ’ αυτών.

Η γερμανική στάση (που στηρίζουν και κράτη όπως η Δανία και το Βέλγιο) εικάζεται ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ των οπαδών της άρσης του εμπάργκο, ενδεχομένως με ορισμένους περιορισμούς. Αυτοί θα μπορούσαν να αφορούν το χρονικό όριο πέραν του οποίου θα αρθεί το εμπάργκο (π.χ μετά την πραγματοποίηση μίας διεθνούς διάσκεψης), καθώς και το ποιες κατηγορίες οπλισμού θα επιτραπούν ή θα απαγορευθούν όταν το εμπάργκο θα τερματιστεί. Δεν αποκλείεται, επίσης, να ζητηθούν και συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τη συριακή αντιπολίτευση. Παράλληλα, οι «27» αναμένεται, μεταξύ άλλων, να στηρίξουν τη διαδικασία προς μία «Γενεύη 2», να καταγγείλουν τη χρήση χημικών όπλων και να ζητήσουν από το καθεστώς Άσαντ να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης