Δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις ήταν σε εξέλιξη από τις 19.00 το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη. Από τη μία πλευρά, οι υποστηρικτές του Ερντογάν και από την άλλη, οι διαδηλωτές που απαιτούν την παραίτησή του και επιχειρούν να πλησιάσουν εκ νέου την πλατεία Ταξίμ. Η πρώτη μαζική συγκέντρωση – επίδειξη ισχύος του Τούρκου πρωθυπουργού έχει ολοκληρωθεί, ενώ οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις καλά κρατούν, με δεκάδες εκ των διαδηλωτών να έχουν προσαχθεί.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα social media, και φωτογραφικό υλικό που διέρρευσε, η αστυνομία προχώρησε σε χρήση χημικών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Nisantasi στην Κωνσταντινούπολη, όπως κι εντός του αιθρίου του Ολλανδικού προξενείου. Σημειώνεται ότι διάσπαρτα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών σημειώνονται συνεχώς. Μάλιστα, γύρω στις 20.00 το βράδυ, η αστυνομία προσήγαγε, σύμφωνα με το Al Jazeera δεκάδες διαδηλωτές που κατάφεραν να προσεγγίσουν την πλατεία Ταξίμ, ενώ τους υπολοίπους τους περιόρισε στον δρόμο Μπεσίκτας, αποκόπτοντάς τους την πρόσβαση στην πλατεία. Περί τα 10 λεπτά πριν τις 21.00 οι διαδηλωτές έχουν ξεκινήσει εκ νέου επιχείρηση προσέγγισης της πλατείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

(Οδός Siraselviler – ώρα 21.30. Σημείωση η Siraselviler είναι κοντινός δρόμος στην πλατεία Ταξίμ)

(Μεταξύ των προσαχθέντων κι ένας γιατρός του αυτοσχέδιου ιατρείου στην πλατεία Ταξίμ)


(Η αστυνομία προσαγάγει διαδηλωτές που προσέγγισαν την πλατεία Ταξίμ – ώρα 20.00)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

(Χημικά στο Γαλατά – ώρα 19.30)

(Μπεσίκτας – ώρα 19.22)


(Ολλανδικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη – απόγευμα Κυριακής)

(Χημικά έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Nisantasi στην Κωνσταντινούπολη)


(Οι διαδηλωτές επιχειρούν να προσεγγίσουν την πλατεία Ταξίμ)

Στην αντεπίθεση ο Ερντογάν

Οι Οπαδοί του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώθηκαν κατά χιλιάδες στην Κωνσταντινούπολη σε μια απάντηση των διαδηλωτών κατά της κυβέρνησης που αντιτίθενται στην επιχείρηση ισλαμοποιήσης της χώρας από τον Ερντογάν, με αφορμή την οικιστική ανάπλαση του πάρκου Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του δήλωσε: «Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της Τουρκίας παρά τα όσα δείχνουν τα διεθνή μέσα». Ο Ερντογάν επιτέθηκε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης λέγοντας ότι η Τουρκία δεν είναι η χώρα που θέλουν να προβάλουν. «Ελάτε τώρα BBC, CNN και Reuters… Προβάλλετέ την και με αυτόν τον διαφορετικό τρόπο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, επανέλαβε για μια ακόμη φορά την άποψη ότι η Τουρκία δεν είναι η χώρα που μπορεί να «λειτουργεί» μέσω των social media.

Παράλληλα, εξαπέλυσε πυρά κατά της πρόσφατης απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Η Τουρκία «δεν είναι η χώρα που μπορεί να καταδικαστεί από κοινοβούλια που δεν ξέρουν (τίποτα) για την Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ένα ψήφισμα για εμάς. Μάθετε τη θέση σας! Μάθετε τη θέση σας!» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι με το ψήφισμα που πέρασε την Πέμπτη στο Στρασβούργο, το Ευρωκοινοβούλιο προειδοποιεί την κυβέρνηση να μην χρησιμοποιεί «σκληρά μέτρα» κατά των ειρηνικών διαδηλωτών και κάλεσε τον Ερντογάν να πάρει «συμφιλιωτική κι ενωτική» θέση. Επίσης, εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για την «αδικαιολόγητη και εκτεταμένη χρήση βίας» από τις αστυνομικές δυνάμεις της Τουρκίας.

(Βίντεο με τους οπαδούς του Ερντογάν λίγο πριν ξεκινήσει την ομιλία του ο Τούρκος πρωθυπουργός)


(Υποστηρικτές του Ερντογάν – ώρα 19.00)

Την ίδια ώρα, εργάτες προχωρούν στην ανάπλαση του πάρκου Γκεζί, μετά τον αποκλεισμό της ευρύτερης περιοχής από την αστυνομία η οποία είχε ολονύχτιες αψιμαχίες με τους διαδηλωτές.


(Εργασίες ανάπλασης του πάρκου Γκεζί – ώρα 19.00)

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις

Ταυτόχρονα με τη συγκέντρωση των υποστηρικτών του Ερντογάν, χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές που επιχειρούσαν να προσεγγίσουν εκ νέου την πλατεία Ταξίμ, ενώ σε Άγκυρα και στις υπόλοιπες μεγάλες τουρκικές πόλεις οι διαδηλώσεις κατά του Ερντογάν είναι μαζικές.


(Διαδηλωτές που δεν μπορούν να φτάσουν στην πλατεία Ταξίμ φωνάζουν συνθήματα, καλώντας τον Ερντογάν να παραιτηθεί – ώρα 20.00)

(Αντικυβερνητική συγκέντρωση στη Σμύρνη)

(Διαδηλωτές κατά του Ερντογάν ξαναστήνουν το οδόφραγμά τους στο Nisantasi στην Κωνσταντινούπολη – ώρα 19.08)


(Άγκυρα – ώρα 20.00)

Καταγγελίες για πρωτοφανή αστυνομική βία

Παράλληλα, συνεχείς είναι οι καταγγελίες για πρωτοφανή αστυνομική βία. Μάλιστα, η βρετανική εφημερίδα Guardian, αναφέρει ότι κατά τις χθεσινές ολονύκτιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, μία έγκυος γυναίκα απέβαλε.

Επιπλέον, πολλοί είναι οι χρήστες του διαδικτύου που στον προσωπικό τους λογαριασμό στο YouTube αναρτούν βίντεο με τέτοιου είδους περιστατικά.

(Ερασιτενχικό βίντεο με περιστατικό πρωτοφανούς αστυνομικής βίας από την οδό Ergenekon στην Κων/πολη)

Δείτε live εικόνα από την Κωνσταντινούπολη:

Δείτε live εικόνα από την Άγκυρα:


Streaming video by Ustream

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης