H διάσημη Σέρβα καλλιτέχνις Μαρίνα Αμπράμοβιτς έπεσε θύμα επίθεσης στο Παλάτσο Στρότσι της Φλωρεντίας, το οποίο φιλοξενεί έκθεσή της.
Ένας Τσέχος τη χτύπησε με έναν πίνακά της στο κεφάλι μπροστά στα έκπληκτα μάτια των ανδρών ασφαλείας αλλά και επισκεπτών του μουσείου.
Ο δράστης συνελήφθη άμεσα και, όπως έγινε αργότερα γνωστό, δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει κάτι παρόμοιο.

Τον περασμένο Ιανουάριο είχε χαλάσει ένα γλυπτό του Ελβετού Ουρς Φίσερ, επίσης στη Φλωρεντία.
Την Κυριακή άνοιξε η έκθεση της Αμπράμοβιτς με τίτλο «Ο καθαριστής», που είχε προηγουμένως παρουσιαστεί στη Βόννη.
Πρόκειται για μία αναδρομή στην 50χρονη πορεία της Αμπράμοβιτς στον χώρο της παραστατικής τέχνης.
Η έκθεση της Αμπράμοβιτς παρουσιάζεται στη Φλωρεντία μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.
Ποια είναι η Μαρίνα Αμπράμοβιτς
Από χαστούκια μέχρι πλύσιμο σκελετών, η Σέρβα έχει καταφέρει να σοκάρει τον κόσμο της τέχνης από τα μέσα της δεκαετίας του ’70.
Σήμερα εργάζεται κατά κύριο λόγο στη Νέα Υόρκη. Δραστηριοποιείται στην Performance Art, σε μια ακροβατική του σώματος και της ψυχής, από τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Είναι γνωστή για τις παραστάσεις της, οι οποίες ερευνούν τη σχέση μεταξύ καλλιτέχνη και κοινού, σε μια προσπάθεια να «ελευθερωθούν» και οι δύο, μα κυρίως για την έκθεσή της χωρίς όρια σε κινδύνους χάριν της τέχνης που εκπροσωπεί. Όπως την ορίζει η ίδια, η performance art είναι η μεταφορά της αλήθειας επί σκηνής και όχι μια παράσταση θεατρικού τύπου. Έχοντας αναδείξει ως τέχνη την απελευθέρωση από τα όριά τους, του σώματος και της ψυχής, εκπαιδεύει σήμερα ομάδες που θα συνεχίσουν την τέχνη αυτή.
Στιγμιότυπα από έργα της Αμπράμοβιτς

Με πληροφορίες από euronews.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης