Επίθεση στο Στρασβούργο: Η αστυνομία έχει εντολή να συλλάβει τον ύποπτο ζωντανό ή νεκρό

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018, 11:32
Επίθεση στο Στρασβούργο: Η αστυνομία έχει εντολή να συλλάβει τον ύποπτο ζωντανό ή νεκρό
Εκατοντάδες αστυνομικοί αναζητούν σήμερα στην ανατολική Γαλλία τον ένοπλο φυγά, ο οποίος πραγματοποίησε την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου πριν από δύο μέρες σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και αφήνοντας άλλους έξι σοβαρά τραυματισμένους.

Η Γαλλία έχει αυξήσει το επίπεδο ασφαλείας μετά την επίθεση και η αστυνομία κυκλοφόρησε μια αφίσα με φωτογραφία του καταζητούμενου Σερίφ Σακάτ, του κυρίως υπόπτου, ο οποίος βρισκόταν στη λίστα παρακολούθησης των Αρχών ως πιθανή απειλή ασφαλείας.

Οι Αρχές υποστηρίζουν ότι ο 29χρονος ήταν γνωστό ότι είχε αναπτύξει ριζοσπαστικές θρησκευτικές απόψεις όσο βρισκόταν στη φυλακή.

Περισσότεροι από 700 αστυνομικοί συμμετέχουν στη δεύτερη μέρα των ερευνών, «χτενίζοντας» το Στρασβούργο, το οποίο βρίσκεται στη δυτική όχθη του ποταμού Ρήνου, και την περιοχή στα πέριξ της πόλης. Η αστυνομία έχει εγκαταστήσει σημεία ελέγχου στα γερμανικά σύνορα και ανακρίνει πρόσωπα που συνδέονται με τον δράστη.

Ερωτηθείς αν η αστυνομία έχει λάβει εντολές να συλλάβει τον Σακάτ νεκρό ή ζωντανό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό δήλωσε στο CNews: «Δεν έχει σημασία. Το καλύτερο θα ήταν να τον βρούμε το συντομότερο δυνατόν».

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στις Αρχές ότι ο Σακάτ φώναξε «Αλλάχου Άκμπαρ» ("Ο Θεός είναι Ύψιστος") όταν άνοιξε πυρ στη χριστουγεννιάτικη αγορά, έναν στόχο που σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού Ρεμί Χάιτζ πιθανόν να επελέγη για τον θρησκευτικό του συμβολισμό.

Η φωτογραφία του Σακάτ που χρησιμοποίησε η αστυνομία στην αφίσα εμφανίζει έναν γενειοφόρο άνδρα, βορειοαφρικανικής καταγωγής, με έναν μώλωπα από τις προσευχές στο κέντρο του μετώπου του (Σ.τ.Σ: το Ισλάμ απαιτεί από τους πιστούς μουσουλμάνους να προσεύχονται πέντε φορές την ημέρα, ένα τελετουργικό κατά το οποίο ο πιστός γονατίζει πάνω σε ένα στρώμα προσευχής και ακουμπάει με το μέτωπό του το έδαφος. Όταν αυτό το τελετουργικό επαναλαμβάνεται συστηματικά για μια μεγάλη χρονική περίοδο, πιθανόν να εμφανιστεί μώλωπας στο μέτωπο).

Ο Σακάτ έχει 27 καταδίκες εις βάρος του για ληστείες και βίαιες επιθέσεις, ενώ έχει εκτίσει ποινές σε γαλλικές, γερμανικές και ελβετικές φυλακές.

Οι γείτονες που ζουν κοντά στο πατρικό του σπίτι περιγράφουν τον ύποπτο ως έναν συνηθισμένο νέο, ο οποίος ντυνόταν με αθλητική φόρμα και αθλητικά παπούτσια αντί για την ισλαμική ενδυμασία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018, 11:35