Η στρατιωτική επιχείρηση για την εξάλειψη της ομάδος ισλαμικό Χαλιφάτο (ΕΙ) στο δυτικό τμήμα της Μοσούλης –δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ- ξεκίνησε στις 19 Δεκεμβρίου την αυγή, από διάφορες κατευθύνσεις. Έκτοτε, δεκαπέντε χωριά έχουν τεθεί υπό τον έλεγχο των ιρακινών δυνάμεων που τις τελευταίες ημέρες αναπτύσσονται στην περιοχή όπου βρίσκεται το εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο, το οποίο αποτελούσε έναν από τους κύριους στόχους των ιρακινών στρατευμάτων από την αρχή της επιχείρησης, σύμφωνα με διοικητές των επί τόπου στρατιωτικών κλιμακίων, από τη στιγμή που εκεί ήταν εγκατεστημένο το στρατηγείο της οργάνωσης των τζιχαντιστών.

«Ανακοινώνουμε μια νέα φάση της λειτουργίας των στρατευμάτων, στο δυτικό τμήμα της Μοσούλης», είπε ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Abadi, σε μια σύντομη τηλεοπτική δήλωση την περασμένη Δευτέρα. “Οι δυνάμεις μας προχωρούν με στόχο την ολοκληρωτική απελευθέρωση των πολιτών από την τρομοκρατική ομάδα της Daech (ISIS) με στόχο το τελευταίο προπύργιο της οργάνωσης”, προσέθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιρακινές δυνάμεις Ταχείας επέμβασης, έχουν καταλάβει σήμερα άλλες δύο περιοχές νότια της Μοσούλης, ανέφερε ο κυβερνήτης της πόλης, Abdoulamir Yarallah. Αυτές οι δύο θέσεις ήταν και οι τελευταίες πριν από το αεροδρόμιο της Μοσούλης, που δεν βρίσκεται πλέον στην κατοχή των αγωνιστών της Daech, οι οποίοι υποχώρησαν και κατευθύνονται μαζικά προς το τελευταίο οχυρό τους, σύμφωνα πάντα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Το αεροδρόμιο, που είναι ανενεργό και η διπλανή πρώην στρατιωτική βάση, βρίσκονται στα νότια προάστια της παλαιάς πόλης της Μοσούλης, στην ανατολική όχθη του Τίγρη που διχοτομεί την πόλη.

Κοντά στην πρώτη γραμμή, από τους άγονους λόφους της Αλ-Bousseif και πέρα -10 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή από το εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο- από τους βομβαρδισμούς, το νότιο μέρος στον ουρανό της Μοσούλης, είναι καλυμμένο με πυκνό μαύρο καπνό. Από την Τετάρτη, οι ιρακινές δυνάμεις έχουν ανακτήσει ένα σημαντικό σημείο ελέγχου στην εθνική οδό που συνδέει τη Βαγδάτη με τη Μοσούλη από τα νότια και το χωριό Αλ-Bousseif, το οποίο έχει θέα προς τη νότια πλευρά της παλαιάς πόλης, εκεί όπου υψώνεται το τελευταίο μεγάλο κάστρο των τζιχαντιστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανηφορική μάχη

Μετά την εκκαθάριση των δυνάμεων της Daech γύρω από τη Μοσούλη -χρειάστηκαν πάνω από δύο μήνες για τις ιρακινές δυνάμεις ελίτ κατά της τρομοκρατίας – στα τέλη Ιανουαρίου, ο έλεγχος της ανατολικής όχθης της Μοσούλης ανεκτήθη πλήρως, αν και αρκετές επιθέσεις έχουν πλήξει και τις «απελευθερωμένες» περιοχές. Στο δυτικό τμήμα πάντως, τα αλλεπάλληλα τείχη και τα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης αναμένεται να κάνουν δύσκολη τη διέλευση στρατιωτικών οχημάτων, επιβραδύνοντας τις επόμενες μέρες, την επέλαση των ομοσπονδιακών δυνάμεων, προειδοποιούν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του πολέμου στη Μοσούλη, η μάχη στα δυτικά της «πόλεως του Μαργαριταριού» φαίνεται περίπλοκη, καθώς «η αντίσταση των τζιχαντιστών θα είναι σθεναρή σε αρκετούς τομείς και προμηνύονται μάχες δύσκολες διότι το τελευταίο κάστρο στην παλαιά πόλη, για τους μαχητές του τρομοκρατικού ομίλου, είναι ύψιστης σημασίας».

Ο ISIS ελέγχει τη Μοσούλη, από τον Ιούνιο του 2014. Το δυτικό τμήμα της Μοσούλης είναι μικρότερο από το ανατολικό μέρος, αλλά είναι πιο πυκνοκατοικημένο και οι τζιχαντιστές έχουν κλείσει τα στενά δρομάκια με τσιμεντόλιθους ενώ έχουν τοποθετήσει μεγάλης ισχύος εκρηκτικούς μηχανισμούς σε τοίχους σπιτιών, τους οποίους μπορούν να θέσουν σε λειτουργία με τηλεχειρισμό.

Επίσης έχουν σκάψει σε κάθε γωνιά της πόλης χαρακώματα ενώ έχουν παγιδεύσει με εκρηκτικά και τα νοσοκομεία. Την ίδια ώρα ο ΟΗΕ, προειδοποίησε για τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των 750.000 άνθρωπων που ζουν εκεί, συμπεριλαμβανομένων 350.000 παιδιών, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Mattis προσγειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στη Βαγδάτη, σηματοδοτώντας την υποστήριξη των ΗΠΑ (με τη συμμετοχή του Διεθνούς Συνασπισμού) προς τις ιρακινές αρχές στην επίθεση στα νοτιοδυτικά προάστια, κοντά στις όχθες του ποταμού Τίγρη.

Εξακολουθούν να υπάρχουν «2.500 τζιχαντιστές σε αυτό το μέρος», σύμφωνα με επίσημες πηγές πληροφοριών των ΗΠΑ. Ο αριθμός τους, θυμίζουμε ότι υπολογιζόταν μεταξύ 5000 και 7000, πριν από την έναρξη της επίθεσης το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης