Επιθέσεις σε ηγέτες της ιρανικής αντιπολίτευσης

Επιθέσεις σε ηγέτες της ιρανικής αντιπολίτευσης
Επίθεση δέχθηκαν σήμερα οι ηγέτες της ιρανικής αντιπολίτευσης Μοχαμάντ Χαταμί και Μεχντί Καρουμπί, από άνδρες με πολιτικά στην Τεχεράνη, όπου οι διαδηλώσεις των υποστηρικτών τους διαλύθηκαν γρήγορα από τις ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που αναπτύχθηκαν για την 31η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης.

Ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης γράφουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν με τους διαδηλωτές και συνέλαβαν τουλάχιστον 30 από αυτούς, την ώρα που τεράστια πλήθη συνέρρεαν στο κέντρο της Τεχεράνης για να τιμήσουν την επέτειο.

Τα επίσημα μέσα ενημέρωσης δεν κάνουν καμία αναφορά σε συγκρούσεις ή συλλήψεις, ενώ η κρατική τηλεόραση μετέδωσε μόνον ότι «δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι μετείχαν στις διαδηλώσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα για την επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης».

Ο Καρουμπί δεν τραυματίστηκε από την επίθεση που δέχθηκε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε, αλλά τραυματίστηκαν μέλη της φρουράς του και ο ένας γιος του.

Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος και πυροβόλησε στον αέρα, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα. Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης δέχθηκαν επίσης επίθεση από άνδρες με πολιτικά, οι οποίοι κρατούσαν γκλομπ και σιδηρόβεργες και ήταν όπως φαίνεται μέλη πολιτοφυλακής, προσέθεσε ο Χοσεΐν Καρουμπί.

Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Χαταμί δέχθηκε και αυτό επίθεση την ώρα που ο πρώην πρόεδρος μετέβαινε στο κέντρο για να παρευρεθεί στις επίσημες εκδηλώσεις. Ούτε ο Χαταμί τραυματίστηκε από την επίθεση, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης.

/bestof/!2010/110210/11th%20Feb%202008%20Press%20TV%20Report%20on%20the%2029th%20Anniversary%20of%20the%20Islamic%20Revolution%20In%20Iran%20English.flv


Δεκάδες χιλιάδες Ιρανών βγήκαν σήμερα στους δρόμους για την 31η επέτειο από την Ισλαμική επανάσταση, σε διαδηλώσεις που συμμετέχουν επίσης και οι οπαδοί της αντιπολίτευσης, ύστερα από παρότρυνση των ηγετών τους.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ζωντανά εικόνες από πλήθη που κρατούν ιρανικές σημαίες και φωτογραφίες του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και κατευθύνονται προς την πλατεία Azadi (Ελευθερίας) στο κέντρο της Τεχεράνης, όπου έχει προγραμματιστεί η κεντρική συγκέντρωση.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Jaras, οι δυνάμεις ασφαλείας είναι εφοδιασμένες με αντλίες νερού, προκειμένου να διαλύσουν τους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης.

Όλες οι αναφορές δεν είναι δυνατόν να επαληθευθούν από ανεξάρτητες πηγές, διότι στους δημοσιογράφους που εργάζονται για ξένα Μέσα ενημέρωσης επιτρέπεται να μεταβούν μόνο στην πλατεία Azadi, υπό συνοδεία, και απαγορεύεται να καλύψουν τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε επίσης:
Φόβοι για επεισόδια στην Τεχεράνη, 11 Φεβρουαρίου 2010, 08:43

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010, 15:03