Επίδειξη δύναμης

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016, 15:30
Επίδειξη δύναμης
Επίδειξη δύναμης από τη Ρωσία στη συνοριακή περιοχή με την Ουκρανία, την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας και στον Βόρειο Καύκασο: Από τις 5 του Σεπτέμβρη έως και σήμερα Σάββατο διεξάγονται στρατιωτικά γυμνάσια στην «ευαίσθητη» αυτή ζώνη.

Η άσκηση φέρει την κωδική ονομασία «Καύκασος 2016».

Επίδειξη δύναμης από τη Ρωσία στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας και στον Βόρειο ΚαύκασοΣε μία περίοδο όπου οι ισορροπίες είναι λεπτές και οι συμμαχίες ρευστές και... αναπροσαρμόσιμες, η Μόσχα «φυλάει τα νώτα» της, ανακοινώνοντας παράλληλα τη δημιουργία ενός αυτάρκους στρατιωτικού σώματος «το οποίο μπορεί να απωθήσει οποιαδήποτε επιχείρηση για την κατάληψη της χερσονήσου».

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι ασκήσεις έχουν στόχο να ελέγξουν τη μαχητική ετοιμότητα σχεδόν 12.500 στρατιωτών που σταθμεύουν στον νότιο στρατιωτικό τομέα. Πρόκειται για την τελευταία μεγάλης κλίμακας στρατιωτική εκπαιδευτική άσκηση για φέτος.

Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας και ο στόλος της Κασπίας συμμετέχουν στα γυμνάσια, όπως και η πολεμική αεροπορία, το ναυτικό και αερομεταφερόμενες δυνάμεις.

Στο πρόγραμμα της Παρασκευής περιλαμβάνονταν εκρήξεις θερμοβαρικών βομβών, εκτόξευση αντιαεροπορικών πυραύλων, εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις.

Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται έπειτα από μια περίοδο έντασης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, μετά τις κατηγορίες της Μόσχας για αποστολή από το Κίεβο δολιοφθορέων στη χερσόνησο της Κριμαίας για να πραγματοποιήσουν μια σειρά από βομβιστικές επιθέσεις, κάτι το οποίο το Κίεβο απορρίπτει κατηγορηματικά.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ήδη δώσει εντολή στα τέλη Αυγούστου για τη διεξαγωγή μεγάλων στρατιωτικών ασκήσεων σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας, μεταξύ τους αυτή που περιλαμβάνει την Κριμαία και τα σύνορα με την Ουκρανία.

Η Ρωσία προσήρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 μετά την εκδίωξη από την εξουσία του φίλα προσκείμενου στο Κρεμλίνο Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς έπειτα από μήνες διαμαρτυριών των αντιπολιτευόμενων στο Κίεβο.

Ο ρωσικός στρατός έχει αυξήσει τις ασκήσεις μεγάλης κλίμακας σε όλο το έδαφος της Ρωσίας αφότου ξέσπασε η κρίση στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση λόγω της ουκρανικής κρίσης.


Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου
Πηγή φωτό: TASS, AP, AFP, REUTERS

Διαβάστε επίσης:

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016, 15:37