Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Β. Κορέας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η χώρα του έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο τόσο στον τομέα του εμπλουτισμού ουρανίου όσο και στην κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου ελαφριού ύδατος το οποίο θα λύσει σε μεγάλο βαθμό το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας, μετέδωσε το ιαπωνικό κρατικό κανάλι NHK.

Η συγκεκριμένη είδηση προκάλεσε την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας η οποία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει την ασιατική χώρα ότι ο τερματισμός του πυρηνικού της προγράμματος αποτελεί μονόδρομο για την άρση των σκληρών οικονομικών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί. Από την πλευρά της, η Πιονκγιάνκ υποστηρίζει ότι ο εμπλουτισμός ουρανίου γίνεται για ειρηνικούς σκοπούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν οι Η.Π.Α., η Ιαπωνία και η Β. Κορέα επιχειρήσουν να εμποδίσουν τις πυρηνικές μας δραστηριότητες τότε θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια ολοκληρωτική ενέργεια», προειδοποίησε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στις 10 Νοεμβρίου, το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Β. Κορέας, KCNA, είχε ανακοινώσει ότι η ολοκλήρωση των έργασιών για την κατασκευή του συγκεκριμένου αντιδραστήρα πλησίαζε.

«Είναι κοντά η ημέρα που ένας αντιδραστήρας ελαφρού ύδατος ο οποίος θα βασίζεται εξ ολοκλήρου σε δικούς μας πόρους και τεχνολογία θα λειτουργήσει στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας», είχε μεταδώσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν ότι με βάση τις φωτογραφίες από δορυφόρο η κατασκευή του «επίμαχου» αντιδραστήρα δε θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το επόμενο εξάμηνο.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Κατασκευάζει πυρηνικό αντιδραστήρα η Β. Κορέα, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011, 07:04

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης