Στις 2 Σεπτεμβρίου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επέκταση του καταλόγου των κυρώσεων, ο οποίος έχει δημιουργηθεί λόγω ζητήματος προσάρτησης της Κριμαίας και τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία.

Κυρώσεις επιβλήθηκαν σε πέντε μεγάλους κατασκευαστές αεροπορικών και πυραυλικών συστημάτων από τη Ρωσία, με την κατηγορία της μεταφοράς πυραυλικών τεχνολογιών στο Ιράν, τη Συρία και τη Βόρεια Κορέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μέλος της επιτροπής της ρωσικής Κάτω Βουλής για θέματα άμυνας, Φραντς Κλιντσέβιτς, από το κόμμα Ενιαία Ρωσία, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων «Η Ρωσία σήμερα» ότι η υιοθέτηση νέων κυρώσεων κατά των ρωσικών εταιριών αποτελεί τη συνέχεια της στρατηγικής γραμμής των ΗΠΑ για επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία.

Τηλεφώνημα Κέρι-Λαβρόφ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε χτες ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, καθώς η Ουάσινγκτον εκφράζει ανησυχίες για αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Tύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, «η Μόσχα ουδέποτε απέκρυψε το γεγονός πως στηρίζει – και στρατιωτικά – την κυβέρνηση Ασαντ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας». «Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Τζον Κέρι ζήτησε λεπτομερή πληροφόρηση από τον Σεργκέι Λαβρόφ όσον αφορά στην ρωσική στήριξη της Δαμασκού στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti.

Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, «ο Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε πως αυτού του είδους τη βοήθεια την παρείχαμε πάντα και συνεχίζουμε να την παρέχουμε στην κυβέρνηση της Δαμασκού. Η Ρωσία ποτέ δεν απέκρυψε πως παρέχει στρατιωτικό εξοπλισμό στις επίσημες αρχές της Συρίας για την στήριξη στον αγώνα καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Από το Βλαδιβοστόκ όπου παρευρέθηκε για το Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ EEF 2015, ο πρόεδρος Πούτιν είπε την περασμένη Παρασκευή πως η Μόσχα ήδη παρέχει στη Δαμασκό σημαντική υποστήριξη με στρατιωτικό εξοπλισμό αλλά και εκπείδευση του στρατού, όμως «είναι πολύ νωρίς ακόμη για να συζητήσουμε μια άμεση στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας κατά του ISIS».

Με πρωτοβουλίες Πούτιν, η Ρωσία έχει εμπλακεί ενεργά στις διεθνείς προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης και την εδραίωση ειρήνης στη Συρία, ενώ πρωταγωνιστεί στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο συριακό λαό.

Πηγή: RBTH
Επιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης