Σφοδρούς βομβαρδισμούς στην πόλη Ράκα της Συρίας πραγματοποίησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας η Πολεμική Αεροπορία της Γαλλίας, στον απόηχο των αιματηρών επιθέσεων στο Παρίσι, όπου 129 άνθρωποι έπεσαν νεκροί από τα πυρά τζιχαντιστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της ευρωπαϊκής χώρας, 10 γαλλικά μαχητικά έριξαν τουλάχιστον 20 πυραύλους κατά στόχων στο προπύργιο του Ισλαμικού Χαλιφάτου, καταστρέφοντας κτηριακές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από τζιχαντιστές. Γάλλος αξιωματούχος τόνισε πως ένα κέντρο επιχειρήσεων, ένα κέντρο στρατολόγησης και εκπαίδευσης, καθώς και μια αποθήκη πυρομαχικών ισοπεδώθηκαν, προσθέτοντας ότι «οι επιδρομές δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ως πράξεις εκδίκησης για τα όσα τραγικά συνέβησαν στη γαλλική πρωτεύουσα».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων, ωστόσο εικόνες από ερασιτεχνικό βίντεο δείχνουν αμάχους να βρίσκονται ανάμεσα στους τραυματίες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής «Mirror», Σύροι ακτιβιστές ανέφεραν πως ένα μουσείο, ένα γήπεδο και ένα ιατρικό κέντρο χτυπήθηκαν από πυραύλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πολιτική απόφαση η επιδρομή στη Ράκα»

Σχολιάζοντας τις επιδρομές των γαλλικών μαχητικών στο συριακό έδαφος -οι οποίες είναι οι μεγαλύτερες της Γαλλίας από την έναρξη των αεροπορικών επιθέσεων του Διεθνούς Συνασπισμού της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών- ο υπουργός Εξωτερικών της ευρωπαϊκής χώρας ανέφερε πως «η Γαλλία έχει τη νομιμοποίηση να επιτεθεί κατά μαχητών του Ισλαμικού Χαλιφάτου μετά τη σφαγή στο Παρίσι».

Τουλάχιστον 20 πύραυλοι έπληξαν στόχους στη ΡάκαΟ Λοράντ Φαμπιούς δήλωσε πως η απόφαση για τις επιδρομές ήταν πολιτική, υπογραμμίζοντας ότι «η Γαλλία θα είναι παρούσα και ενεργή» στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών. 
Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η επιχείρηση οργανώθηκε από κοινού με τις ΗΠΑ. Τα γαλλικά μαχητικά απογειώθηκαν ταυτόχρονα από αμερικανικές βάσεις στην Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι αεροπορικές επιδρομές στη Ράκα πραγματοποιούνται λίγες ημέρες μετά τα αμερικανικά «χτυπήματα» στο προπύργιο των τζιχαντιστών, κατά τη διάρκεια των οποίων εκτιμάται ότι σκοτώθηκε ο Μοχάμεντ Εμουαζί, ευρύτερα γνωστός ως «τζιχάντι Τζον», που έχει προχωρήσει στον αποκεφαλισμό δυτικών ομήρων, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζέιμς Φόλεϊ και ο Ιάπωνας ρεπόρτερ Κέντζι Γκότο.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης