Ο Ιβάν Πάβλοφ, ένας επιφανής δικηγόρος, στον τομέα της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που είχε αναλάβει την υπεράσπιση του Ιδρύματος Καταπολέμησης της Διαφθοράς του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι και ασχολήθηκε με πολλές σημαντικές υποθέσεις, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την Ρωσία καθώς ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του.

Ο Πάβλοφ είναι πολύ γνωστός στην Ρωσία καθώς αναλαμβάνει ευαίσθητες πολιτικά υποθέσεις και υπερασπίζεται ανθρώπους εναντίον των οποίων απαγγέλλονται από κατηγορίες περί εσχάτης προδοσίας έως κατηγορίες περί κατασκοπείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ρωσία άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του Πάβλοφ τον Απρίλιο, με την κατηγορία ότι αποκάλυψε διαβαθμισμένες πληροφορίες που σχετίζονται με την εν εξελίξει έρευνα εναντίον του πρώην δημοσιογράφου Ιβάν Σαφρόνοφ που εργάζονταν ως σύμβουλος του επικεφαλής της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας (Roskosmos), ο οποίος κατηγορείται για εσχάτη προδοσία και είναι ένας από τους πελάτες του.

«Οι απαγορεύσεις που μου επέβαλαν σε σχέση με την ποινική μου δίωξη, σταδιακά είχαν ως αποτέλεσμα να μην μπορώ να κάνω την δουλειά μου. Μου απαγορεύθηκε να χρησιμοποιώ μέσα επικοινωνίας και το ιντερνέτ, να επικοινωνώ με τους πελάτες μου και μερικούς συναδέλφους μου. Γενικά, μου απαγόρευσαν τα πάντα και χωρίς αυτά όλα η δουλειά του δικηγόρου δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική. Οι απαγορεύσεις δεν αφορούσαν ένα μόνο πράγμα, την δυνατότητα να φύγω από την χώρα», έγραψε ο Ιβάν Πάβλοφ στο Telegram.

Η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας, (το ανάλογο του αμερικανικού FBI) που ασχολείται με σημαντικά ζητήματα, δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα να σχολιάσει το ζήτημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πάβλοφ, στον οποίο έχει απαγορευθεί να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και να επικοινωνεί με τους πελάτες και τους συναδέλφους του στην Ρωσία, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Γεωργία, στο Νότιο Καύκασο.

«Αυτή τη στιγμή είμαι μετανάστης. Προς το παρόν είμαι στη Γεωργία, μια χώρα με την οποία με συνδέουν πολλά. Εδώ γεννήθηκε η μητέρα μου, είναι θαμμένος ο παππούς μου, εδώ έζησα τρία χρόνια στην παιδική μου ηλικία, πήγα σχολείο». «Έχω να κάνω πολλά πράγματα από την αρχή, αλλά αυτό δεν θα γίνει για πρώτη φορά», έγραψε ο Πάβλοφ. Παράλληλα αναφέρει ότι την ημέρα που αναχώρησε από τη Ρωσία τον παρακολουθούσαν όλη την ημέρα έξω από το σπίτι του στην Αγία Πετρούπολη, τον ακολούθησαν έως το αεροδρόμιο και τον συνόδευσαν έως το αεροπλάνο. «Αλλά δεν με εμπόδισαν να ανέβω στο αεροπλάνο, παρότι το εισιτήριο μου δεν ήταν με επιστροφή» έγραψε.

Ο Πάβλοφ επισημαίνει στην ανάρτηση του ότι παρόλο που είναι αναγκασμένος να ζήσει προσωρινά στη Γεωργία, το παρόν και το μέλλον του είναι συνδεδεμένο με την Ρωσία και καταλήγει γράφοντας «Θα επιστρέψω», όπως και ότι θα ασχοληθεί με νέες υποθέσεις και θα συνεχίσει να ασχολείται με τις παλιές του υποθέσεις «εξ αποστάσεως».

Πηγές : Reuters, Novaya Gazeta

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης