Επιφυλακτικοί για την αύξηση της χρηματοδότησης των μη αμυντικών προγραμμάτων οι Ρεπουμπλικάνοι

Επιφυλακτικοί για την αύξηση της χρηματοδότησης των μη αμυντικών προγραμμάτων οι Ρεπουμπλικάνοι
Καθώς έχουν περάσει μόλις μερικές ημέρες από την ψήφιση του προϋπολογισμού των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, η επιφυλακτική στάση της κυβέρνησης Τραμπ και συντηρητικών ρεπουμπλικανικών κύκλων βρίσκονται στο επίκεντρο μιας νέας καλλιεργούμενης αντιπαράθεσης με τους Δημοκρατικούς, για τις προβλέψεις διάθεσης των μη αμυντικών δαπανών.

Ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής δαπανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων (House of Representatives Appropriations Committee) Ρόντνεϊ Φρελινγκάισεν, απαντώντας σε ερώτηση εάν η επιτροπή του προετοιμάζει νομοθετικό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση της αύξησης των μη αμυντικών δαπανών κατά 131 δισεκατομμύρια δολάρια που προβλέπει η μεταβατική συμφωνία χρηματοδότησης μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, απάντησε: «Το αναμένω να γίνει, ναι».

Στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δήλωσε ανώνυμα, ακολουθώντας τη γραμμή του Φρελινγκάισεν, ότι παρόμοιες είναι οι εξελίξεις και στην αντίστοιχη επιτροπή δαπανών της Γερουσίας.

Οι παραπάνω δηλώσεις εναρμονίζονται απόλυτα με τις δηλώσεις του Διευθυντή Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, Μικ Μαλβέινι, σχετικά με την καθυστέρηση των δαπανών που προβλέπονται για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων μη αμυντικών δαπανών.

Από την άλλη μεριά, οι υποσχέσεις που δόθηκαν ήταν αποφασιστικής σημασίας για την υποστήριξη των Δημοκρατικών που οδήγησε στην έγκριση του προγράμματος διετούς χρηματοδότησης, διασφαλίζοντας και τη λειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Το ίδιο νομοσχέδιο έχει προβλέψεις για μεγάλες αυξήσεις των αμυντικών δαπανών που ικανοποίησαν τις απαιτήσεις των συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων, αλλά και των υποστηρικτών της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας στο Κογκρέσο.

Ο Μαλβέινι, από την άλλη μεριά, υποστηρίζει την αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 165 δισεκατομμύρια δολάρια για τα οικονομικά έτη 2018 και 2019. Ο ίδιος κι αρκετοί Συντηρητικοί στο Κογκρέσο έχουν δεύτερες σκέψεις για τη διάθεση των κονδυλίων των 131 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις μη αμυντικές δαπάνες.

Το νομοθετικό πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, μετά την υπογραφή του από τον πρόεδρο Τραμπ, είναι πλέον νόμος των ΗΠΑ, ενώ αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο πολύμηνης διαπραγμάτευσης μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών.

Το Κογκρέσο τώρα έχει χρονικό περιθώριο μέχρι την 23η Μαρτίου, προκειμένου να υλοποιήσει τα προβλεπόμενα και να χρηματοδοτήσει χιλιάδες ομοσπονδιακών προγραμμάτων, μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου, που είναι το τέλος του οικονομικού έτους για το 2018. Ενδεχόμενη μη τήρηση των συμφωνηθέντων από την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω όξυνση του πολιτικού κλίματος, επηρεάζοντας αρνητικά τη «συμπεριφορά» των Δημοκρατικών για την ψήφιση επερχόμενων νομοσχεδίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018, 10:18