Η Ιαπωνία είναι «ιδιαίτερα επιφυλακτική» στο θέμα των κυρώσεων που πρότειναν οι Η.Π.Α. στις πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Κοϊτσίρο Γκέμπα, ο οποίος δικαιολόγησε τη στάση αυτή εξαιτίας του «κινδύνου μεγάλης αύξησης της τιμής του αργού».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν την επιβολή κυρώσεων. Πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη λήψη αυτών των μέτρων» τόνισε ο Γκέμπα, μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του, Αλέν Ζιπέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δηλώσεις του Γκέμπα, πάντως, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτές του Ιάπωνα υπουργού Οικονομικών Τζουν Αζούμι, ο οποίος ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, πως η χώρα του «θα πάρει το συντομότερο δυνατόν αποτελεσματικά μέτρα, για να μειώσει το ποσοστό του ιρανικού πετρελαίου στις εισαγωγές της».

Σε ερώτηση σχετικά με τη διάσταση απόψεων που διαφαίνεται, ο Γκέμπα υπογράμμισε: «Εξετάζουμε στην κυβέρνηση το θέμα αυτό, για να καταλήξουμε σε μια κοινή θέση».

Η Ιαπωνία εισάγει το 9% ως 10% του πετρελαίου της από το Ιράν. «Η κατάσταση με τα πυρηνικά στο Ιράν είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και σοβαρή» παραδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν θέλουμε να πάρουμε μέτρα, θα πρέπει να είναι απολύτως αποτελεσματικά και ότι δεν θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα».

Ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ επεσήμανε, τέλος, πως ένα τέτοιο εμπάργκο «μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνο στην ιαπωνική οικονομία, αλλά και στην παγκόσμια».

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης