Σε συνέντευξή του, ο Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, συζητά τη συμφωνία  με το Ιράν και τις φιλοδοξίες χωρών όπως η Σαουδική Αραβία να αναπτύξουν πυρηνική ενέργεια, επειδή πιστεύει ότι η αμφιλεγόμενη πηγή ενέργειας εξακολουθεί να είναι πράσινη.

Η χρήση της πυρηνικής ενέργειας αυξάνεται σε πολλές χώρες, με την Κίνα μόνο να κατασκευάζει ή να σχεδιάζει περισσότερους από 50 νέους αντιδραστήρες. Ταυτόχρονα, περισσότερες χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία εξετάζουν το ενδεχόμενο πυρηνικών όπλων. Άλλες, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας, επεκτείνουν τα οπλοστάσια τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας με έδρα τη Βιέννη (ΔΟΑΕ) είναι υπεύθυνος να διασφαλίσει ότι οι χώρες συμμορφώνονται με τη Συνθήκη για τη μη διάδοση και ότι οι πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας παραμένουν ασφαλείς.

Ο Αργεντινός διπλωμάτης Rafael Grossi, 59 ετών, είναι επικεφαλής του ΔΟΑΕ από τον Δεκέμβριο του 2019 και η παρακολούθηση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν είναι πιθανότατα το πιο ευαίσθητο έργο του. Κατά τη διάρκεια συνομιλιών στην Τεχεράνη τον περασμένο μήνα, ο Γρόσι κατάφερε να ανοίξει το δρόμο για επιθεωρήσεις του ΔΟΑΕ σε δύο εγκαταστάσεις που είναι ύποπτες.

Το 2015, η Τεχεράνη δεσμεύτηκε να μειώσει το πυρηνικό της πρόγραμμα σε αντάλλαγμα για χαλάρωση των κυρώσεων και άρση εμπάργκο στην προμήθεια συμβατικών όπλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από τη συμφωνία το 2018, αλλά τα άλλα μέρη της συμφωνίας την τηρούν.

Grossi: Σέβομαι αυτές τις αναλύσεις, αν και δεν συμφωνώ απαραίτητα. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Είναι εξίσου σημαντικό να βλέπετε τα πράγματα σε προοπτική: Ακόμα κι αν έχετε την απαραίτητη ποσότητα ουρανίου, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να δημιουργήσετε αμέσως ένα πυρηνικό όπλο.

DER SPIEGEL: Επισκεφτήκατε την Τεχεράνη τον Αύγουστο και μιλήσατε με τον Πρόεδρο Χασάν Ροχάνι και άλλους κορυφαίους εκπροσώπους της χώρας. Το καθεστώς αρνείται πως ενδιαφέρεται για την ατομική βόμβα. Αλλά ποιος άλλος λόγος θα μπορούσε να υπάρξει για την επέκταση του πυρηνικού προγράμματος;
Grossi: Είναι πολύ δύσκολο να πούμε τι πραγματικά θέλουν οι άλλοι. Περιορίζομαι στα ακόλουθα: Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το Ιράν επέδειξε αξιοσημείωτη συνέπεια στην πυρηνική του δραστηριότητα.
DER SPIEGEL: Πόσοι επιθεωρητές έχετε στη χώρα;

Grossi: Αυτός ο αριθμός είναι εμπιστευτικός. Αλλά οι ομάδες μας είναι πάντα εκεί, 365 ημέρες το χρόνο.

DER SPIEGEL

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης