Το μεταναστευτικό και το μέλλον της Ευρώπης αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει την ερχόμενη Τρίτη, 30 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της μονοήμερης «επίσκεψης εργασίας» στη Βιέννη, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, με τον νέο καγκελάριο της Αυστρίας και αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, και τον αντικαγκελάριο και αρχηγό του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός θα έχει επίσης συναντήσεις με τον πρώην καγκελάριο και πρώην αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, Βόλφγκανγκ Σιούσελ, όπως επίσης με τον ρωμαιοκαθολικό καρδινάλιο της Αυστρίας, Κρίστοφ Σένμπορν, ενώ δεν προβλέπεται συνάντησή του με τον Αυστριακό ομοσπονδιακό πρόεδρο, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την επίσκεψη Όρμπαν στη Βιέννη φέρεται να επισκιάζει μερικώς η πρόθεση που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η αυστριακή κυβέρνηση να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της επέκτασης, από τέσσερις σε έξι αντιδραστήρες, του ουγγρικού πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στο Πακς, νότια της Βουδαπέστης.

Διαφορές ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες, με τη Βουδαπέστη να έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή της, καταγράφονται και σε σχέση με την αυστριακή απόφαση για δραστική περικοπή του οικογενειακού επιδόματος για πολίτες χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εργάζονται στην Αυστρία, αλλά τα παιδιά τους ζουν στη χώρα προέλευσής τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αυστριακού υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, ο αριθμός των Ούγγρων εργαζόμενων στην Αυστρία ανέρχεται σε 86.486 – στο σύνολο των 425.847 ξένων, πολιτών της ΕΕ που εργάζονται στη χώρα – τους οποίους αφορά άμεσα η περικοπή του οικογενειακού επιδόματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σεμπάστιαν Κουρτς και Βίκτορ Όρμπαν, των οποίων τα κόμματα είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν στα θέματα προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και στη μεθόδευση του κλεισίματος της αποκαλούμενης Διαδρομής των Βαλκανίων για τους πρόσφυγες, που την άνοιξη του 2016, είχε οδηγήσει στις δραματικές εξελίξεις με τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην Ειδομένη, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος ηγέτης ξένης χώρας, ο οποίος είχε αποστείλει συγχαρητήρια επιστολή προς τον τότε Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, την επομένη της ανάδειξης του σε νέο αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, στις 14 Μαΐου 2017.

Ο αμφιλεγόμενος, εξαιτίας της στάσης του απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως απέναντι στην προσφυγική της πολιτική, Ούγγρος πρωθυπουργός, ευχαριστούσε στην επιστολή του τον Σεμπάστιαν Κουρτς για την υποστήριξη που αυτός παρείχε προς την Ουγγαρία ως Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, «στη βάση της ιστορικής φιλίας ανάμεσα στους λαούς μας και των κοινών χριστιανικών μας αξιών».

Από την πλευρά του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ως υπουργός Εξωτερικών έχει εκφραστεί συχνά στο παρελθόν θετικά για τον Βίκτορ Όρμπαν και την πολιτική του, ενώ έχει δείξει αρκετό ενδιαφέρον για την αποκαλούμενη Ομάδα του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία), στην οποία η Βουδαπέστη φέρεται να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Εκείνοι που ανέμεναν ότι ο νέος Αυστριακός καγκελάριος θα πραγματοποιούσε το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό σε μία από αυτές τις τέσσερις χώρες, και ειδικότερα στην Ουγγαρία, επιθυμώντας ίσως μία ενίσχυσή τους απέναντι στις Βρυξέλλες με τις οποίες οι σχέσεις τους βρίσκονται σε ένταση – μεταξύ άλλων, και κυρίως, λόγω του προσφυγικού – διαψεύστηκαν.

Και αυτό, ακριβώς από το γεγονός ότι ο Σεμπάστιαν Κουρτς προτίμησε να πραγματοποιήσει τις πρώτες επισκέψεις του διαδοχικά στην έδρα της ΕΕ, στο Παρίσι και στο Βερολίνο, δίνοντας προφανώς το ανάλογο μήνυμα στις πρωτεύουσες της Ομάδας του Βίσεγκραντ, πιθανόν έπειτα και από τις διατυπωθείσες επιφυλάξεις των διπλωματών του για μία υπερβολική προσέγγιση με αυτές τις χώρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης