Του Κώστα Μπετινάκη

Ο υπεύθυνος σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Τραμπ, Michael Flynn, υποχρεώθηκε να παραιτηθεί μόλις τρεις εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόλο που ο στρατηγός Flynn δεν συγκαταλέγεται στις «προσφιλείς προσωπικότητες», για την πλειονότητα των Αμερικανών, ο τρόπος με τον οποίο οδηγήθηκε σε παραίτηση προκαλεί έντονη ανησυχία. Και ενδεχομένως να σημάνει σημαντικές αλλαγές στην υπό διαμόρφωση αμερικανική εξωτερική πολιτική που οραματίζεται ο νέος πρόεδρος. Γεγονός, πάντως, είναι πως η παραίτηση οφείλεται σε ενορχηστρωμένη καμπάνια εναντίον του Flynn από αξιωματούχους της αντικατασκοπείας που άφησαν να διαρρεύσουν στα ΜΜΕ οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του συμβούλου ασφαλείας με τον Ρώσο πρέσβη Sergey Kislyak.

Όπως υποστηρίζει και ο διατελέσας υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα Dennis Kucinich (πρώην βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος από το Οχάιο), «η κατεστημένη κοινότητα της αντικατασκοπείας κάνει προσπάθειες να υπερκεράσει τις δυνατότητες του Τραμπ». Στη θέση του Flynn διορίσθηκε ο απόστρατος υποστράτηγος Keith Kellog.

Ο πολεμοκάπηλος σύμβουλος του προέδρου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσοι επιθυμούν να πληροφορηθούν τι επιφυλάσσει στον πλανήτη μας η νέα αμερικανική διακυβέρνηση θα πρέπει να γνωρίζουν τι ακριβώς σκέφτεται ο επικεφαλής της στρατηγικής του Τραμπ, Στήβεν (Στηβ) Μπάνον.

«Άραγε, ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να μετασχηματίσει τις ΗΠΑ σε χώρα με αυταρχική διακυβέρνηση;» διερωτάται σε δημοσίευμά του το «Der Spiegel». Κι αυτό επειδή, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος ασπάζεται πλήρως τις ιδέες του επικεφαλής της στρατηγικής του, κάτι που καθιστά τον 62χρονο Μπάνον τον πλέον επικίνδυνο άνθρωπο στις ΗΠΑ.

Τον Νοέμβριο του 2013 ο ιστορικός Ronald Radosh είχε επισκεφθεί τον πολυεκατομμυριούχο Μπάνον στην πολυτελή κατοικία του, στον λόφο του Καπιτωλίου. Εκείνη την εποχή ο Μπάνον ήταν γνωστός ως επικεφαλής του ιστοτόπου ακροδεξιάς προπαγάνδας «Breitbart». Καθώς συζητούσαν για τους πολιτικούς στόχους του, ο Μπάνον είπε: «Είμαι Λενινιστής». Σοκαρισμένος ο ιστορικός τον ρώτησε: «Τι εννοείς;», για να πάρει την απρόσμενη απάντηση: «Στόχος μου -όπως και του Λένιν- είναι να καταστρέψω το κράτος. Να συντρίψω τα πάντα, καταστρέφοντας το σημερινό κατεστημένο. Από το Δημοκρατικό κόμμα, τα ΜΜΕ, αλλά επίσης και τους Ρεπουμπλικάνους».

Όλα αυτά ο Radosh τα περιέγραψε σε άρθρο του στο ειδησεογραφικό website «The Daily Beast».

Λίγο αργότερα, η Julia Jones -κάποτε στενή συνεργάτιδα του Μπάνον- μοιράστηκε με τους επισκέπτες του ιστοτόπου «Daily Beast» τις σκέψεις του για τον… άνθρωπο του προέδρου: «Ο Μπάνον είναι ένθερμος μιλιταριστής, ερωτευμένος με τον πόλεμο. Είναι κάτι σαν ποίηση για αυτόν. Έχει παντού γύρω του βιβλία για το θέμα αυτό. Από την εποχή της Αρχαίας Ελλάδας έως τη Ρωμαϊκή Εποχή γνωρίζει κάθε μάχη, κάθε πόλεμο. Ένα από τα πιο αγαπημένα του βιβλία είναι η “Τέχνη του Πολέμου” του Σουν Τζου (γραμμένο το 500 π.Χ.) και το ινδουιστικό Bhagavad Gita, μια επική ιστορία για τον Αρμαγεδδόνα».

Ο άνθρωπος που καταστρώνει τη στρατηγική του Λευκού Οίκου

Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που ο Μπάνον είχε προβλέψει: «Θα πάμε σε πόλεμο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, σε 5 με 10 χρόνια. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό». Κάτι τέτοιο θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς η Κίνα ανήκει στις θερμοπυρηνικές δυνάμεις με πανίσχυρο οπλοστάσιο. Ο Μπάνον, επίσης, έχει «προβλέψει» κι άλλον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Ο διορισμός του Μπάνον από τον πρόεδρο Τραμπ στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας της χώρας αποτελεί μία από τις ριζοσπαστικές εκείνες αποφάσεις που δεν θα αλλάξουν μόνον τις ΗΠΑ αλλά και τον κόσμο ολόκληρο. Έτσι, σε κάποιους παρατηρητές δεν έκανε εντύπωση το χάος που προκάλεσε η απόφαση του προέδρου Τραμπ για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ σε μουσουλμάνους, καθώς πίσω από την εν λόγω ιδέα βρισκόταν ο Στηβ Μπάνον. Και οι παρατηρητικοί σχολιαστές διακρίνουν την αδιαφορία στις νομικές διαδικασίες, με τις έντονες διαδηλώσεις να κρύβουν εκείνες τις μύχιες σκέψεις του Μπάνον για την προετοιμασία μιας μορφής πραξικοπήματος -πειραματισμό για τα όρια της εξουσίας και τις αντοχές των πολιτών.

Βέβαια, τα οράματα του Στηβ Μπάνον για την κρίση του πολιτισμού και την επαναφορά του με τη βία έχουν βαθιές ρίζες στην αμερικανική πολιτική παράδοση. Τα πολιτικά του οράματα μπορεί να τα διακρίνει κάποιος ξεκάθαρα στο ντοκιμαντέρ «Generation Zero» (Γενιά Μηδέν) του 2010.

Η γενιά του Μηδέν

H «Generation Zero» θέτει την οικονομική κρίση του 2008 στη διάσταση της τέταρτης στροφής του αμερικανικού κράτους, υπο-παράγωγο και διάδοχη κατάσταση στην αντίθετη κατεύθυνση που είχε οδηγήσει η πολιτική κουλτούρα των δεκαετιών του ’60 και ’70.

Το video αποδίδει την οικονομική κατάρρευση ως προϊόν διεφθαρμένης και ανίκανης πολιτικής τάξης που ελέγχεται από τις παγκόσμιες οικονομικές ελίτ. «Το κόμμα του Νταβός», όπως υποστηρίζει ο Μπάνον. Και το ντοκιμαντέρ, φυσικά, δεν βλέπει τα πράγματα από την αριστερή τους διάσταση, αλλά ακριβώς από την αντίθετη. Θυμίζοντας την εποχή του ευρωπαϊκού Μεσοπολέμου.
Όπως υποστηρίζει ο Μπάνον, η πολιτική προς τον Σοσιαλισμό και η «ισχύς των Μαύρων» της δεκαετίας του ‘60 κατέστρεψαν τις «Ιουδαϊκές – Χριστιανικές αξίες» και την καθεστωτική σταθερότητα της δεκαετίας του ’50. (σ.σ.: του Μακαρθισμού).
Όλα αυτά θυμίζουν την εποχή του προέδρου Theodore Roosevelt (1858 – 1919), ο οποίος υποστήριζε πως «η μοίρα του Αγγλο-Σαξονικού πολιτισμού βασίζεται στη ζωή του Αμερικανού στρατιώτη, που μάχεται για να εξαπλώσει την αμερικανική “αυτοκρατορία της ελευθερίας’’ στο δυτικό ημισφαίριο».

Με πληροφορίες από (Spiegel | thedailybeast.com | informationclearinghouse.info)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης